Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu!

Pasztecik szczeciński

Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina.

Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. 

Pasztecik z barszczem lub krokietem

Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.  

Zobacz także:

W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku.

Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu!

Sylwestrowy pasztecik z kapustą

Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + mąka do posypywania

  • 250 g masła

  • 3 jajka

  • 200 g śmietany 18%

  • duża szczypta soli

  • 40 g drożdży

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg pieczarek

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki ścieracie na tarce o grubych oczkach. Podsmażacie na łyżce oleju do całkowitego odparowania wody.

  2. Kapustę kroicie, odcedzacie i mocno wyciskacie z wody. Można ją także pokroić.

  3. Pieczarki i kapustę mieszacie, doprawiacie solą i pieprzem do smaku.

  4. W międzyczasie do miski wlewacie śmietanę, kruszycie drożdże i łączycie.

  5. Na stolnicę wysypujecie mąkę i sól, na środku robiąc dołek, w który wlewacie śmietanę. Wrzucanie do niego tez masło, wbijacie jajko i 2 żółtka. Całość dokładnie zagniatacie.

  6. Ciasto rozwałkowujecie na stolnicy na prostokąt o grubości 5 mm. 

  7. Następnie wykładacie pasek farszu, zawijacie pasztecik i odcinacie od reszty ciasta.

  8. Powstały wałek należy pokroić na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

  9. Wierzch pasztecików smarujecie pozostałym białkiem. Układacie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  10. Paszteciki powinny się piec do ładnego zarumienienia maksymalnie 25 minut. 

Smacznego!