Sezon grillowy w pełni. Jeśli nie rozpalaliście jeszcze w tym roku grilla, gorąco was do tego zachęcamy. Piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i wspólnemu biesiadowaniu. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na skrzydełka z grilla koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek.

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

Lubicie jeść skrzydełka i chcecie przygotować je na grillu? Koniecznie sprawdźcie ten przepis! Dzięki połączeniu marynaty z piwa, przypraw i sosu sambal oelek, skrzydełka wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Przygotujcie je a zakochacie się w ich smaku!

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz

Glazura:

  • 1/3 szklanki ulubionego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 5-6 łyżeczek sambal oelek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół.
  2. Oprószamy je solą i pieprzem.
  3. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na grillu.
  4. W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje.
  5. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
  6. Podpieczone skrzydełka zdejmujemy z grilla i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – kładziemy je z powrotem na grilla i pieczemy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
  7. Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Jeżeli lubicie grillować, unikajcie przypalania potraw, ponieważ spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu. 

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: