Sezon grillowy w pełni. Jeśli nie rozpalaliście jeszcze w tym roku grilla, gorąco was do tego zachęcamy. Piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i wspólnemu biesiadowaniu. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na skrzydełka z grilla koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek.
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
Lubicie jeść skrzydełka i chcecie przygotować je na grillu? Koniecznie sprawdźcie ten przepis! Dzięki połączeniu marynaty z piwa, przypraw i sosu sambal oelek, skrzydełka wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Przygotujcie je a zakochacie się w ich smaku!
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
Glazura:
- 1/3 szklanki ulubionego piwa
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżeczki miodu
- 5-6 łyżeczek sambal oelek
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu
Przygotowanie:
- Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół.
- Oprószamy je solą i pieprzem.
- Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na grillu.
- W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje.
- Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
- Podpieczone skrzydełka zdejmujemy z grilla i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – kładziemy je z powrotem na grilla i pieczemy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
- Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Jeżeli lubicie grillować, unikajcie przypalania potraw, ponieważ spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: