Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną.

Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować?

Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami

Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki.

Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 1/2 kg piersi z indyka (filet) 
  • 20 dag suszonych moreli
  • 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 słoiczka musztardy
  • przyprawa do drobiu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

  1. Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata.
  2. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki.
  3. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową.
  4. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min.
  5. Pod koniec pieczenia zarumieńcie roladę, zdejmując folię.
  6. Roladę podawajcie pokrojoną w plastry.
  7. Z powstałego wywaru przygotujcie sos z mąki i słodkiej śmietany.

Rolada najlepiej smakuje w połączeniu z pajdą świeżego chleba i różnymi sosami – musztardą, chrzanem czy konfiturą. Przygotujcie ją samodzielnie w domu, a zakochacie się w jej swojskim smaku.

Źródło: siostra-anastazja.pl