Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka jarzynowa z tak nietypowym składnikiem? To mogli wymyślić tylko Francuzi, czyli mistrzowie kulinarnych kombinacji i ekstrawagancji. Nad Sekwaną na to danie mówi się „sałatka po polsku”.
Hubert Rój
maj 09, 2021

Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary.

Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi?

Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski!

Zobacz także

Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście?

Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku”

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag marchewki
  • 1 jabłko
  • 60 g zielonego groszku
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • Duża garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie.
  2. Jajka ugotujcie na twardo.
  3. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem.
  4. Wymieszajcie bardzo dokładnie wszystkie składniki z majonezem, musztardą.
  5. Doprawcie sałatkę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodajcie do potrawy zieloną natkę pietruszki, oczywiście drobno pokrojoną. Całość wymieszajcie raz jeszcze.
  7. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie
Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą. Sałatka jarzynowa – wskazówki Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie! Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd. Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie. Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone. Przepis na sałatkę jarzynową Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników: Pół kilograma ziemniaków Dwie duże marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 4 ogórki kiszone 4 jajka Groszek konserwowy Kukurydza konserwowa Majonez Sól Pieprz Przygotowanie Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno. Ogórki pokrój w kosteczkę. Wrzuć przygotowane...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów! Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości). Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie...

Przeczytaj
sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 
Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik. Jarzynowa, warzywna, majonezowa Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami. Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet.  Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie.  Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu.  Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam...

Przeczytaj