Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary.

Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej.

Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi?

Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski!

Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście?

Zobacz także:

Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku”

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag marchewki
  • 1 jabłko
  • 60 g zielonego groszku
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • Duża garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie.
  2. Jajka ugotujcie na twardo.
  3. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem.
  4. Wymieszajcie bardzo dokładnie wszystkie składniki z majonezem, musztardą.
  5. Doprawcie sałatkę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodajcie do potrawy zieloną natkę pietruszki, oczywiście drobno pokrojoną. Całość wymieszajcie raz jeszcze.
  7. Smacznego!

Czytaj także: