Święta Wielkanocne za pasem. Większość pań domu już głowi się, co w tym roku zaserwuje swoim gościom. W końcu, z jednej strony, umieszczone na stole potrawy powinny być tradycyjne, ale z drugiej miło by było, gdyby zaskoczyły waszych bliskich. Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką.
W przekąsce, oprócz przepysznego sosu chrzanowego i cebulki, nie brakuje również jajek, które stanowią podstawę każdego wielkanocnego biesiadowania. Przepis zakłada także użycie żółtego sera – pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego składnika, dzięki niemu danie będzie smakować naprawdę wybornie.
Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową
Będziecie potrzebować:
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 300 gramów żółtego sera w kostce
- 1 puszki kukurydzy
- 1 słoika cebuli marynowanej
- 2 słoików tartego chrzanu
- 5 łyżek majonezu
- 1 pęczku świeżego szczypiorku
- 1 kostki rosołowej lub 1 litra bulionu
- 5 jajek
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z wrzącym bulionem lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Mięso ugotujcie aż do miękkości. Następnie je odcedźcie, wystudźcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do dużej miski.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), odcedźcie, wystudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa.
- Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę oraz cebulę odcedźcie z zalew. Wszystkie składniki również umieśćcie w naczyniu z mięsem.
- Do średniej wielkości, czystej miski przełóżcie chrzan, majonez, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałym sosem polejcie waszą wielkanocną sałatkę.
- Na koniec posiekajcie drobno szczypiorek i posypcie nim wierzch sałatki. Całość wstawcie do lodówki. Po schłodzeniu i „przegryzieniu” się składników będzie smakować jeszcze lepiej.
Gotowe!
Źródło: gotujmy