Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych, żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza.
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy
Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku.
Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście?
Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy
Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną.
Zobacz także:
Składniki na zupę z kalafiora:
- Pół kalafiora
- Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości
- Cebula
- Mielony imbir
- Mielona papryka
- Sól
- Pieprz biały
- Ok. 400 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 300 g twarogu
- Łyżka oleju słonecznikowego
- Duża garść siana
- Pęczek szczypiorku
- 100 ml oleju z winogron
Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy
- Podzielcie kalafiora na małe różyczki.
- Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym.
- Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli.
- Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa.
- Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy będzie już lekko ciepła, wyłączcie gaz.
- Szybko przełóżcie oliwę do lodu. Ochłódźcie ją. Przelejcie przez filtr do kawy, żeby się sklarowała.
- Przełóżcie twaróg na patelnię. Obłóżcie go sianem. Podpalcie siano wokół. Poczekajcie do spalenia siana. Powstał wam twaróg wędzony. Odłóżcie spalone siano od twarogu.
- Zmiksujcie zupę kalafiorową na gładki krem. Podajcie krem z wędzonym twarogiem i oliwą szczypiorkową.
Czytaj także: