Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych, żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza.

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy

Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku.

Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście?

Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy

Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną.

Zobacz także:

Składniki na zupę z kalafiora:

  • Pół kalafiora
  • Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości
  • Cebula
  • Mielony imbir
  • Mielona papryka
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Ok. 400 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 300 g twarogu
  • Łyżka oleju słonecznikowego
  • Duża garść siana
  • Pęczek szczypiorku
  • 100 ml oleju z winogron

Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy

  1. Podzielcie kalafiora na małe różyczki.
  2. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym.
  3. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli.
  4. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa.
  5. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy będzie już lekko ciepła, wyłączcie gaz.
  6. Szybko przełóżcie oliwę do lodu. Ochłódźcie ją. Przelejcie przez filtr do kawy, żeby się sklarowała.
  7. Przełóżcie twaróg na patelnię. Obłóżcie go sianem. Podpalcie siano wokół. Poczekajcie do spalenia siana. Powstał wam twaróg wędzony. Odłóżcie spalone siano od twarogu.
  8. Zmiksujcie zupę kalafiorową na gładki krem. Podajcie krem z wędzonym twarogiem i oliwą szczypiorkową.

Czytaj także: