Wojna na Ukrainie trwa. W konflikcie tym biorą udział nie tylko zawodowi i wysoce wykwalifikowani żołnierze, ale też zwykli mieszkańcy tego kraju. Wśród nich nie brakuje kobiet. Jedna z nich miała strącić patrolujący teren rosyjski dron przy użyciu... słoika z przetworami.
Widząc urządzenie, pani Ołena z obleganego przez Rosjan Kijowa, sięgnęła po to, co akurat znajdowało się jej pod ręką. Był to litrowy słoik z przetworami, a konkretnie popularnymi na Wschodzie kiszonymi pomidorami ze śliwkami.
Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami
Pani Ołena z Kijowa została na czas wojny w swoim kraju i nie dołączyła do grona uchodźców. W weekend zobaczyła krążący nieopodal jej domu rosyjski dron i wystraszyła się, że może on zacząć do niej strzelać. Ukrainka nie wahała się ani chwili i postanowiła strącić go przy użyciu ciężkiego słoika z przetworami.
Na początku pisano, że kobieta użyła słoika z kiszonymi ogórkami, ale tak naprawdę były to kiszone pomidory, które uważane są za wyjątkowy przysmak u naszych wschodnich sąsiadów.
Zobacz także:
Portal noizz.pl informuje, że jedna z ukraińskich dziennikarek skontaktowała się z panią Ołeną. Kobieta powiedziała jej, co w rzeczywistości znajdowało się w jej słoiku z przetworami:
- To były kiszone pomidory ze śliwkami. Moje ulubione. Litrowy słoik — tak dzielna kobieta opowiedziała ze szczegółami o sprawie dziennikarce LIGA.Life.
Pani Ołena przyznała, że nie wie, skąd wzięły się plotki o kiszonych ogórkach, a fotografie, które obiegły internet nazywa „fałszywkami".
Zapytana, dlaczego nie zrobiła zdjęć swojego pobitego słoika z pomidorami, odpowiedziała:
- To nie był czas na zdjęcia.
Pani Ołena nawet w czasie wojny kontynuuje swoją pracę — pracuje w małym sklepie spożywczym, do którego przychodzi mimo ostrych ostrzałów miasta. Jak sama przyznaje: „Codzienna praca jest dużo bardziej istotna niż incydent z dronem".
Jak zrobić kiszone pomidory ze śliwkami?
Znaleźliśmy w sieci przepis na kiszone pomidory ze śliwkami. Takie same, jak te, którymi pani Ołena strąciła rosyjskiego drona.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 700 g śliwek
- korzeń chrzanu
- główka czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- 2 l wody
- 3 łyżki soli niejodowanej
- 4 łyżki cukru
- 50 ml octu 9 proc.
Przygotowanie:
- Starannie umyjcie pomidory, śliwki i koperek, a następnie je osuszcie.
- Czosnek i chrzan obierzcie ze skórki.
- Wysterylizujcie słoiki, napełniając je wrzątkiem, po czym osuszcie je.
- Na dno słoika wyłóżcie chrzan, czosnek oraz koper.
- Ułóżcie warstwy pomidorów i śliwek, a następnie zalejcie je wrzącym roztworem wody z solą i cukrem.
- Po 5-10 min. wylejcie wodę ze słoików, dodaj liście laurowe i ponownie napełnijcie je solanką wymieszaną z octem.
Źródło: stylzycia.radiozet.pl, noizz.pl