Zima zaskoczyła w tym roku wszystkich. Dawno już na zewnątrz nie było tak mroźnie i tak biało. Zimą szczególnie powinniśmy przestrzegać regularnego spożywania posiłków, ponieważ pomagają nam one w utrzymaniu równowagi cieplnej organizmu.
Zima to również czas, gdy jadamy o wiele kaloryczniej niż o innych porach roku. Rozgrzewająca zupa króla Artura będzie w sam raz na mroźne dni. Jest bardzo sycąca - z dodatkiem mięsa, grzybów oraz aromatyczną przyprawą curry. Zróbcie ją a sami się przekonacie, że jest obłędna w smaku.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- Pół kg pieczarek
- 2 czerwone papryki
- Pół kilograma ziemniaków
- 400 g groszku konserwowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Pół szklanki śmietany 12 %
- 3 łyżki przyprawy curry
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mięso kroimy w kostkę, po czym przyprawiamy je curry oraz solą. Filet smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie już rumiane, przekładamy je do garnka z ziemniakami.
Cebulę obieramy z łupin, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki grzyby i paprykę. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i przekładamy do ziemniaków i mięsa. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i chwilkę gotujemy.
Zobacz także:
Zupę zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką. Danie jest gotowe.
Smacznego!