Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.
Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek. Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.
Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1-1,2 kg
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 kapelusz suszonego borowika
- kilka liści lubczyku
- 1 goździk
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2,5 litra wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- Maggi
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 10 dag kurek
- 1 łyżka masła
- Natka pietruszki
- Sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu.
- Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw.
- Dołóżcie borowika i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk.
- Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami.
- Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.
- Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.
- Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu.
- W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.
- Następnie ugotujcie ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu ostudźcie je, obierzcie i pokrójcie na kawałki.
- Do przecedzonego rosołu włóżcie podsmażone kurki i całość zagotujcie.
- Po 5 minutach wyłączcie gaz.
- Do talerzy nałóżcie kawałki ziemniaków, zalejcie je gorącym rosołem z grzybami tak, by na każdą porcje przypadało kilka kurek.
Tak podany rosół posypcie jeszcze posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: