Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół

Uwielbiacie rosół? Czy przygotowywaliście już go kiedyś w wersji z parmezanowymi kluseczkami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie!

Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd, lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne.

Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe.

Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę!

Zobacz także
Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Zdradzamy przepis

Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Jako prezydent się nią zajadał. Mamy przepis!

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis

Składniki:

  • 35 dag szpondra wołowego
  • 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki
  • 1/3 pora (biała część)
  • 1 malutka cebulka
  • 1 suszony grzybek
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • gałązka lubczyku (świeży lub mrożony)
  • karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka bulionu drobiowo-wołowego Knorra
  • natka pietruszki
  • 6 szklanek wody
  • kluski z mielonego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Umyć mięso.
  2. Warzywa obrać, umyć i włożyć razem z mięsem do garnka.
  3. Dodać przyprawy i zalać wodą.
  4. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 3 godziny (ma pyrkać).
  6. Wyjąć mięso i warzywa (jak ostygną obrać mięso i razem z warzywami po odrzuceniu pora i cebuli użyć po zmieleniu na jakiś farsz).
  7. Rosół przecedzić.
  8. Na małej patelence zrobić karmel z 1/2 łyżeczki cukru i rozprowadzić go rosołem. Wlać do garnka.
  9. Doprawić do smaku.
  10. Na talerzu układać kluski parmezanowe do rosołu, zalewać gorącym rosołem i posypywać pokrojoną natką pietruszki.

Skorzystajcie też z naszego niebanalnego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Jest mnóstwo sposobów na zaserwowanie rosołu. Prezentujemy wam dziś naprawdę nietypowy. Ten rosół przygotowano go ze specjalnymi kluskami.

Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem . W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych , krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników. Rosół z kluskami ptysiowymi Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu. Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi Ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny rosołowej 3 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1 cebula 1/2 białej części pora 1 grzybek suszony 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 1 goździk 6 szklanek wody 1/3 łyżeczki soli Pół szklani wody 50 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo...

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...

Leczy niestrawność przeziębienie i smutki
Adobe Stock
Newsy
Ten rosół leczy smutki, niestrawność i przeziębienie. Lepszego nie ma, podajemy przepis
Jakub Kuroń przedstawia prosty przepis na rosół. I choć zupa długo się gotuje, to właściwie gotuje się sama. I jest dobra na wszystko.

Rosół to esencjonalna, aromatyczna zupa, która, podana na gorąco, rozgrzewa, nasyca i wypełnia ciepłą przyjemnością. Po zjedzeniu talerza rosołu, od razu czujemy się lepiej i świat widzimy w lepszych barwach. Po drugie, rosół jest jednym z tych dań, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Jedliśmy je wiele razy, już sam zapach przywodzi miłe wspomnienia. To tzw. comfort food, czyli modna obecnie nazwa, na określenie swojskich potraw, które wprawiają nas w dobry nastrój. Takie zupy warto robić i warto jeść tak często, jak to tylko możliwe. Podajemy przepis na idealny rosół Jakuba Kuronia. Tradycyjny polski rosół Pierwsze rosoły powstawały jako skutek uboczny wygotowywania mięsa, które konserwowane było poprzez zasolenie i wysuszenie. Tak przechowywane mięso trzeba było porządnie wygotować. Wywar utworzony w czasie gotowania nazywano „ rozsół" lub „ rozsol", skąd pochodzi dzisiejsza nazwa dania. W obecnych czasach rosół jest zupą przygotowywaną w różnych wariantach i na różne okazje. Może być szybkim rosołem z 1-2 mięs, wolno pyrkającym przez 1-2 godziny. Taki najczęściej przyrządzamy na niedzielny obiad, a następnego dnia z reszty bulionu powstaje pomidorówka.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na rosół Jakuba Kuronia Składniki: 500 g szpondru wołowego z kością 500 g skrzydełek z kurczaka  1 szyja z indyka (500 g) 5-6 średnich marchewek (500 g) 2-3...

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
ONS.pl / Adobe Stock / Instagram Ewa Wacgowicz
Newsy
Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
Jak przyrządzacie rosół? Bo na pewno macie własny sposób na esencjonalny i aromatyczny bulion. Dziś przedstawiamy rosół gospodyni programu „Ewa gotuje”.

Ewa Wachowicz jak wielu z nas lubi gorący wywar z kluskami i często go przyrządza. Jednak rosół kulinarnej gwiazdy nie zawsze jest taki sam. Letnia wersja powinna być lekka, z kolei jesienna wymaga nieco innych przypraw, żeby rosół był sycący i bardziej rozgrzewający. Zupa Ewy Wachowicz ma jeszcze jeden sekret. Sprawdźcie jaki. Uwielbiam rosół! Wszelkiego rodzaju wywary świetnie odżywiają nasz organizm – mówi Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie. Różne metody gotowania rosołu Sposobów na ugotowanie rosołu jest tyle, ilu domowych kucharzy podejmuje się ugotować tę najpopularniejszą w Polsce zupę. Zdarza się więc nam jeść lekki rosół na kurze, lub bardziej esencjonalny na kilku rodzajach, także tłustszych mięs. Niektórzy zalewają mięso zimną wodą i powoli doprowadzają ją do wrzenia, a także bardzo dbają o dokładne odszumowanie mięsa po zagotowaniu. Inni podprażają warzywa na oliwie przed zalaniem ich wodą. Jeszcze inni uważają, że mięso i warzywa powinny zostać wcześniej podpieczone w piekarniku, bo dopiero pieczenie wydobywa z nich cały smak.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Przepis na jesienny rosół z kury według Ewy Wachowicz Składniki: Połowa wiejskiej kury 1 kg szpondra wołowego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu 3 gałązki lubczyku Kawałek kory cynamonu 2 suszone śliwki suszone Sok z cytryny do smaku...