Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd, lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek.
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne.
Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe.
Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę!
Zobacz także:
Składniki:
- 35 dag szpondra wołowego
- 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki
- 1/3 pora (biała część)
- 1 malutka cebulka
- 1 suszony grzybek
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 goździk
- gałązka lubczyku (świeży lub mrożony)
- karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
- 1 kostka bulionu drobiowo-wołowego Knorra
- natka pietruszki
- 6 szklanek wody
- kluski z mielonego parmezanu
Przygotowanie:
- Umyć mięso.
- Warzywa obrać, umyć i włożyć razem z mięsem do garnka.
- Dodać przyprawy i zalać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 3 godziny (ma pyrkać).
- Wyjąć mięso i warzywa (jak ostygną obrać mięso i razem z warzywami po odrzuceniu pora i cebuli użyć po zmieleniu na jakiś farsz).
- Rosół przecedzić.
- Na małej patelence zrobić karmel z 1/2 łyżeczki cukru i rozprowadzić go rosołem. Wlać do garnka.
- Doprawić do smaku.
- Na talerzu układać kluski parmezanowe do rosołu, zalewać gorącym rosołem i posypywać pokrojoną natką pietruszki.
Skorzystajcie też z naszego niebanalnego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: