Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd, lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek.

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne.

Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe.

Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę!

Zobacz także:

Składniki:

  • 35 dag szpondra wołowego
  • 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki
  • 1/3 pora (biała część)
  • 1 malutka cebulka
  • 1 suszony grzybek
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • gałązka lubczyku (świeży lub mrożony)
  • karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka bulionu drobiowo-wołowego Knorra
  • natka pietruszki
  • 6 szklanek wody
  • kluski z mielonego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Umyć mięso.
  2. Warzywa obrać, umyć i włożyć razem z mięsem do garnka.
  3. Dodać przyprawy i zalać wodą.
  4. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 3 godziny (ma pyrkać).
  6. Wyjąć mięso i warzywa (jak ostygną obrać mięso i razem z warzywami po odrzuceniu pora i cebuli użyć po zmieleniu na jakiś farsz).
  7. Rosół przecedzić.
  8. Na małej patelence zrobić karmel z 1/2 łyżeczki cukru i rozprowadzić go rosołem. Wlać do garnka.
  9. Doprawić do smaku.
  10. Na talerzu układać kluski parmezanowe do rosołu, zalewać gorącym rosołem i posypywać pokrojoną natką pietruszki.

Skorzystajcie też z naszego niebanalnego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: