Chcesz zaskoczyć swoich gości wyrafinowanym daniem, które łączy ze sobą słodkie i słone smaki? Proponujemy przepis na roladki schabowe inspirowane połączeniem kuchni polskiej i włoskiej – tradycyjne schabowe zawijasy nadziewane tu są morelami, a drugie skrzypce gra włoskie mascarpone oraz szynka parmeńska. Schab z morelami to wyjątkowo pyszne połączenie, które można przygotować na wiele sposobów. W podobnym nieco śródziemnomorskim stylu możecie podać także inne przystawki np. szparagi z szynką parmeńską

Tego rodzaju dania doskonale sprawdzą się na przyjęcie na świeżym powietrzu. Mogą być serwowane na gorąco i na zimno.

Przepis na roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

To świetna propozycja na imprezowe danie i przystawkę: pokrojone na małe kawałki roladki można pięknie podać na półmisku podczas urodzinowego, imieninowego czy rocznicowego obiadu.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 150 g serka mascarpone
  • 5 moreli
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej melisy cytrynowej
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska do smaku
  • kolorowy pieprz z młynka do smaku
  • 50 ml białego półwytrawnego wina

Przygotowanie:

  1. Schab delikatnie rozbijcie przez woreczek foliowy, delikatnie posólcie, posmarujcie utartym serkiem mascarpone, a morele pokrójcie na paski i wyjmijcie pestki. Owoce ułóżcie na mięsie, posypujcie listkami melisy, a całość zwińcie w roladki.
  2. Następnie owińcie roladki plasterkami szynki parmeńskiej i zepnijcie wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, obsmażcie roladki z każdej strony, wlejcie rosół oraz wino i dodajcie pokrojoną w plasterki cebulkę. Przykryjcie i duście aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum. Na końcu doprawcie kolorowym pieprzem.
  4. Serwujcie na gorąco z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. Roladki będą jednak smaczne także na zimno. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: