Chcesz zaskoczyć swoich gości wyrafinowanym daniem, które łączy ze sobą słodkie i słone smaki? Proponujemy przepis na roladki schabowe inspirowane połączeniem kuchni polskiej i włoskiej – tradycyjne schabowe zawijasy nadziewane tu są morelami, a drugie skrzypce gra włoskie mascarpone oraz szynka parmeńska. Schab z morelami to wyjątkowo pyszne połączenie, które można przygotować na wiele sposobów. W podobnym nieco śródziemnomorskim stylu możecie podać także inne przystawki np. szparagi z szynką parmeńską.
Tego rodzaju dania doskonale sprawdzą się na przyjęcie na świeżym powietrzu. Mogą być serwowane na gorąco i na zimno.
Przepis na roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską
To świetna propozycja na imprezowe danie i przystawkę: pokrojone na małe kawałki roladki można pięknie podać na półmisku podczas urodzinowego, imieninowego czy rocznicowego obiadu.
Składniki:
- 5 plastrów schabu bez kości
- 150 g serka mascarpone
- 5 moreli
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- pęczek świeżej melisy cytrynowej
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- sól morska do smaku
- kolorowy pieprz z młynka do smaku
- 50 ml białego półwytrawnego wina
Przygotowanie:
- Schab delikatnie rozbijcie przez woreczek foliowy, delikatnie posólcie, posmarujcie utartym serkiem mascarpone, a morele pokrójcie na paski i wyjmijcie pestki. Owoce ułóżcie na mięsie, posypujcie listkami melisy, a całość zwińcie w roladki.
- Następnie owińcie roladki plasterkami szynki parmeńskiej i zepnijcie wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
- Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, obsmażcie roladki z każdej strony, wlejcie rosół oraz wino i dodajcie pokrojoną w plasterki cebulkę. Przykryjcie i duście aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum. Na końcu doprawcie kolorowym pieprzem.
- Serwujcie na gorąco z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. Roladki będą jednak smaczne także na zimno. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
- Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
- Dlaczego kapuśniak od Karola Okrasy jest taki pyszny? Kucharz dodaje do niego pewien tajemniczy składnik