Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy

Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni

Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad.

Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień.

Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby!

Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi.

Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni.

Faszerowana pieczeń z piersi indyka

Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru.

Składniki:

  • 70 dag filetu z indyka
  • 10 dag jarmużu
  • Natka pietruszki
  • 15 dag pieczarek
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Cebula
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • Papryka słodka w proszku
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju.
  3. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki.
  4. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż
  5. Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki.
  6. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min.
  8. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.
Komentarze
Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Przeczytaj
Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Przeczytaj