Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad.
Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień.
Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby!
Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi.
Zobacz także:
Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni.
Faszerowana pieczeń z piersi indyka
Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru.
Składniki:
- 70 dag filetu z indyka
- 10 dag jarmużu
- Natka pietruszki
- 15 dag pieczarek
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Cebula
- Sól i pieprz
- Olej
- Papryka słodka w proszku
- Tymianek
Przygotowanie:
- Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju.
- Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki.
- Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż
- Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki.
- Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min.
- Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.