Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad.

Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień.

Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby!

Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi.

Zobacz także:

Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni.

Faszerowana pieczeń z piersi indyka

Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru.

Składniki:

  • 70 dag filetu z indyka
  • 10 dag jarmużu
  • Natka pietruszki
  • 15 dag pieczarek
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Cebula
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • Papryka słodka w proszku
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju.
  3. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki.
  4. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż
  5. Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki.
  6. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min.
  8. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.