Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej.

Gołąbki z ryżem

Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania.

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 kapusta pekińska
  • woreczek białego ryżu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mielone mięso podsmaż na patelni.
  2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli.
  3. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki.
  5. Kapustę pekińską pokrój w paski.
  6. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj.
  7. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie dodaj cały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  8. Jeśli zupa wymaga zagęszczenia to można dodać do niej mąkę ziemniaczaną. W miseczce wymieszaj mąkę z łyżką ciepłej wody lub zupy. Dodaj do garnka.
  9. Dopraw zupę przyprawami – solą i pieprzem jeśli potrzeba.
  10. Zupę przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: