Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej.
Gołąbki z ryżem
Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania.
Przepis na zupę gołąbkową
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 600 g mielonego mięsa
- 1 kapusta pekińska
- woreczek białego ryżu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- duża cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- majeranek
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Mielone mięso podsmaż na patelni.
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli.
- Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki.
- Kapustę pekińską pokrój w paski.
- W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj.
- Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie dodaj cały słoiczek koncentratu pomidorowego.
- Jeśli zupa wymaga zagęszczenia to można dodać do niej mąkę ziemniaczaną. W miseczce wymieszaj mąkę z łyżką ciepłej wody lub zupy. Dodaj do garnka.
- Dopraw zupę przyprawami – solą i pieprzem jeśli potrzeba.
- Zupę przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl