zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy

Raz spróbujesz, a już zawsze będziesz przyrządzać zupę… gołąbkową

Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Gołąbki z ryżem

Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania.

Zupa gołąbkowa

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 kapusta pekińska
  • Woreczek białego ryżu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mielone mięso podsmaż na patelni.
  2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli.
  3. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki.
  5. Kapustę pekińską pokrój w paski.
  6. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj.
  7. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie dodaj cały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  8. Jeśli zupa wymaga zagęszczenia to można dodać do niej mąkę ziemniaczaną. W miseczce wymieszaj mąkę z łyżką ciepłej wody lub zupy. Dodaj do garnka.
  9. Dopraw zupę przyprawami – solą i pieprzem jeśli potrzeba.
  10. Zupę przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

Komentarze
roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste
Każdy domownik poprosi o dokładkę!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta. Co wkładać do środka roladek? Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać. Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską Składniki 8 kotletów schabowych 4 ogórki kiszone 1 duża czerwona papryka 1 kawałek cienkiej kiełbasy 2 marchewki średniej wielkości Kawałek żółtego sera Natka pietruszki sól i pieprz Ostra papryka Słodka papryka Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie Przygotowanie Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki. Zwiń kotlety w rulony i...

Przeczytaj
kiszka
AdobeStock
Newsy Pyszna kiszka ziemniaczana z piekarnika. Obłędne w smaku danie za mniej niż 10 zł
Sposób na wykorzystanie ziemniaków? Pyszna kiszka ziemniaczana! To danie wschodniej kuchni jest naprawdę wyjątkowe i bardzo smaczne.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne! Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci! O kiszce Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów. Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini. Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika Nadchodzące święta to dobra okazja do tego, by wypróbować przepis na tradycyjną kiszkę ziemniaczaną! Przygotujcie poniższe składniki: Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm) 2 kg ziemniaków 30 dag wędzonego podgardla 1 cebula Przyprawa do ziemniaków Mąka ziemniaczana Sól Pieprz Przygotowanie Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach. Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać. Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski. Gotową kiszkę...

Przeczytaj