Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste.
Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak. 
To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec.

Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie

Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj żeberka i pokrój na kawałki.
  2. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą.
  3. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód.
  5. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało.
  6. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Obsmaż je na rozgrzanej patelni.
  8. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni.
  9. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz.
  10. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem.
  11. Na cebuli połóż obsmażone żeberka.
  12. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni i piecz jeszcze przez pełną godzinę.

Smacznego!

Smak żeberek doskonale łączy się z puree ziemniaczanym, selerowym lub pietruszkowym i surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej lub z pieczonymi warzywami korzeniowymi.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: