pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku

To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste.
Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak. 
To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie

Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj żeberka i pokrój na kawałki.
  2. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą.
  3. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód.
  5. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało.
  6. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Obsmaż je na rozgrzanej patelni.
  8. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni.
  9. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz.
  10. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem.
  11. Na cebuli połóż obsmażone żeberka.
  12. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni i piecz jeszcze przez pełną godzinę.

Smacznego!

Smak żeberek doskonale łączy się z puree ziemniaczanym, selerowym lub pietruszkowym i surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej lub z pieczonymi warzywami korzeniowymi.

Źródło: gotujmy.pl

pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Gotujmy.pl/koloruś
Newsy
Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Szukacie pomysłu na idealną marynatę do mięs? Ta pyszna marynata do żeberek z miodem, octem i przyprawami, jest niesamowicie aromatyczna. Grillowane żeberka obtoczone w tej marynacie, są naprawdę smaczne. Słodko-kwaśna marynata sprawdzi się też do innych rodzajów mięs.

Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania. Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę  marynatę do żeberek . Przepis na grillowane żeberka w miodzie Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw. Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Sól czarny pieprz ostra papryka oregano tymianek kmin rzymski cukier rozmaryn Poza tym potrzebujecie: Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem. Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w...

Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy
Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...