Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste.
Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.
To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec.
Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie
Składniki
- 1,5 kg żeberek
- 3 duże cebule
- 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
- 3 duże łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyj żeberka i pokrój na kawałki.
- W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą.
- Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód.
- Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało.
- Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową.
- Obsmaż je na rozgrzanej patelni.
- W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni.
- Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz.
- W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem.
- Na cebuli połóż obsmażone żeberka.
- Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni i piecz jeszcze przez pełną godzinę.
Smacznego!
Smak żeberek doskonale łączy się z puree ziemniaczanym, selerowym lub pietruszkowym i surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej lub z pieczonymi warzywami korzeniowymi.
Źródło: gotujmy.pl