Mazurki to ciasta, które aż proszą się o inwencję twórczą. Czymś stałym, niezmiennym w mazurkach, jest tylko i wyłącznie kruchy spód.
Nie będziemy mówili o tym, jak wielka jest dostępność i możliwość przygotowania awangardowych i wymyślnych wielkanocnych ozdób, wzorów i szlaczków na mazurkach.
Skupmy się na masach. Kajmakowa, orzechowa, budyniowa i wiele, wiele innych. Są też panie domu, które eksperymentują z różnymi rodzajami marmolady czy dżemu.
Czy można piec bezę na mazurku?
My z kolei proponujemy wam inne rozwiązanie. Jest nim masa bezowa. A właściwie to po prostu cienka beza, na której będziecie mogli ułożyć bakaliowe ozdoby, w tym przepyszną żurawinę, idealnie podkreślającą delikatność mazurka.
Zobacz także:
Delikatna warstewka bezy nie będzie wymagała wielogodzinnego suszenia w piekarniku, tak jak w przypadku wypieku tradycyjnych bez.
Wystarczy ok. jedna godzina w niskiej temperaturze, by móc cieszyć się białą jak śnieg, przepyszną bezą.
W razie obaw o zbyt dużą moc waszego piekarnika, możecie suszyć bezę nawet przy otwartych drzwiczkach wyłączonego, ale nagrzanego pieca.
Przepis na mazurek z bezą
Składniki na kruche ciasto:
- 80 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- Szczypta soli
- Ok. 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- Tłuszcz do smarowania blachy
Składnik na bezę:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatki:
- Suszone śliwki
- Suszona żurawina
- Płatki migdałów
- Orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Posiekajcie zimne masło na stolnicy, a potem zagniećcie ciasto po dodaniu mąki, cukru, wody i soli.
- Gotowe, uformowane w kształt kuli, ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na 1-2 godziny do lodówki.
- Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę, a najlepiej foremkę o kwadratowym kształcie.
- Ponakłuwajcie rozwałkowane ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 15 min.
- Przystąpcie do przygotowania bezy. Białka ubijcie z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
- Kiedy wasz spód będzie już schłodzony po wyjęciu z piekarnika, wysmarujcie na nim pianę z białek.
- Wierzch mazurka udekorujcie bakaliami według własnego uznania. Szczególnie suszona żurawina nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku.
- Ustawcie temperaturę w piekarniku na poziomie ok. 80 st. C (termoobieg).
- Suszcie bezę na kruchym spodzie przez ok. godzinę.
- W czasie suszenia bezy należy kontrolować temperaturę w piekarniku, tak by beza nie „złapała” zbyt brązowego koloru.
Źródło: gotujmy.pl