jak zrobić mazurek z bezą?
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszny mazurek z bakaliami i kruchą bezą. 1 składnik rewelacyjnie podkreśla jego smak. Będziecie się nim zajadać bez końca

Lubicie mazurkowe eksperymenty? Ten przepis jest stworzony specjalnie dla was. Zamiast gęstej, maślanej masy, górę będzie stanowiła w nim beza z bakaliami. Mniam!

Mazurki to ciasta, które aż proszą się o inwencję twórczą. Czymś stałym, niezmiennym w mazurkach, jest tylko i wyłącznie kruchy spód.

Nie będziemy mówili o tym, jak wielka jest dostępność i możliwość przygotowania awangardowych i wymyślnych wielkanocnych ozdób, wzorów i szlaczków na mazurkach.

Skupmy się na masach. Kajmakowa, orzechowa, budyniowa i wiele, wiele innych. Są też panie domu, które eksperymentują z różnymi rodzajami marmolady czy dżemu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można piec bezę na mazurku?

My z kolei proponujemy wam inne rozwiązanie. Jest nim masa bezowa. A właściwie to po prostu cienka beza, na której będziecie mogli ułożyć bakaliowe ozdoby, w tym przepyszną żurawinę, idealnie podkreślającą delikatność mazurka.

Delikatna warstewka bezy nie będzie wymagała wielogodzinnego suszenia w piekarniku, tak jak w przypadku wypieku tradycyjnych bez.

Wystarczy ok. jedna godzina w niskiej temperaturze, by móc cieszyć się białą jak śnieg, przepyszną bezą.

W razie obaw o zbyt dużą moc waszego piekarnika, możecie suszyć bezę nawet przy otwartych drzwiczkach wyłączonego, ale nagrzanego pieca.

Przepis na mazurek z bezą

Składniki na kruche ciasto:

  • 80 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Ok. 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Tłuszcz do smarowania blachy

 Składnik na bezę:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatki:

  • Suszone śliwki
  • Suszona żurawina
  • Płatki migdałów
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Posiekajcie zimne masło na stolnicy, a potem zagniećcie ciasto po dodaniu mąki, cukru, wody i soli.
  2. Gotowe, uformowane w kształt kuli, ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na 1-2 godziny do lodówki.
  3. Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę, a najlepiej foremkę o kwadratowym kształcie.
  4. Ponakłuwajcie rozwałkowane ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 15 min.
  5. Przystąpcie do przygotowania bezy. Białka ubijcie z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
  6. Kiedy wasz spód będzie już schłodzony po wyjęciu z piekarnika, wysmarujcie na nim pianę z białek.
  7. Wierzch mazurka udekorujcie bakaliami według własnego uznania. Szczególnie suszona żurawina nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku. 
  8. Ustawcie temperaturę w piekarniku na poziomie ok. 80 st. C (termoobieg).
  9. Suszcie bezę na kruchym spodzie przez ok. godzinę.
  10. W czasie suszenia bezy należy kontrolować temperaturę w piekarniku, tak by beza nie „złapała” zbyt brązowego koloru.

Źródło: gotujmy.pl

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd
Piana z jajecznych białek to wyjątkowo kapryśny i niewdzięczny składnik podczas przygotowywania wielu ciast i deserów.

Jeszcze pół biedy, jeśli białka nie ubiły się najlepiej przed dodaniem ich do biszkoptu. Gorzej, gdy macie z nimi kłopoty podczas pracy nad bezą. Wydawałoby się, że tak krótka lista składników potrzebnych do wypieku tego niezrównanego w swoim smaku deseru, ułatwi zadanie. Nic z tych rzeczy. Nie ma innego wyjścia. Przed przystąpieniem do pieczenia małych bezików czy też także wtedy, gdy zabierzecie się za przygotowanie efektownej bezy Pawłowej , musicie wziąć sobie do serca kilka ważnych spraw. Oto kilka prostych rad, które pomogą wam w pieczeniu bez każdego rodzaju bez, bezików i produktów bezopodobnych. Jak powinno się piec bezę? Przed przystąpieniem do pieczenia bezy, warto przypomnieć sobie o kilku podstawowych zasadach. Dzięki nim zapomnicie o przesuszonych bezach w środku, podpalonych z zewnątrz, czy też takich, które są z kolei zbyt płynne w środku... Białka na bezę warto przed ubijaniem zamrozić. Tak, to nie żart. Nie chodzi tutaj o zwykłe schłodzenie jajek. Rozbijcie skorupkę i oddzielcie białka od żółtek. Potem włóżcie białka do zamrażarki. Przed ubiciem pozwólcie białkom na rozmrożenie. Dzięki temu beza będzie miała lepsza konsystencję. Niezwykle istotną częścią bezy jest cukier. Powinno używać się drobnego cukru, ale nie powinien być to cukier puder. Unikajcie także grubego cukru typu kryształ. Cukier dosypywany do masy białkowej podczas ubijania nie powinien być wrzucony do naczynia od razu. Należy pozwolić rozpuścić się jednej partii, a dopiero potem sypać kolejną dawkę cukru. Kolejnym ważnym aspektem przygotowanie bezy, jest ubijanie białek w odpowiednim naczyniu. Powinna być to metalowa miska lub inny garnek metalowy. Bezy nie powinno się piec bezpośrednio na blasze. Lepiej ułożyć ją na nieprzywierającej powłoce,...

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...