Mazurki to ciasta, które aż proszą się o inwencję twórczą. Czymś stałym, niezmiennym w mazurkach, jest tylko i wyłącznie kruchy spód.

Nie będziemy mówili o tym, jak wielka jest dostępność i możliwość przygotowania awangardowych i wymyślnych wielkanocnych ozdób, wzorów i szlaczków na mazurkach.

Skupmy się na masach. Kajmakowa, orzechowa, budyniowa i wiele, wiele innych. Są też panie domu, które eksperymentują z różnymi rodzajami marmolady czy dżemu.

Czy można piec bezę na mazurku?

My z kolei proponujemy wam inne rozwiązanie. Jest nim masa bezowa. A właściwie to po prostu cienka beza, na której będziecie mogli ułożyć bakaliowe ozdoby, w tym przepyszną żurawinę, idealnie podkreślającą delikatność mazurka.

Zobacz także:

Delikatna warstewka bezy nie będzie wymagała wielogodzinnego suszenia w piekarniku, tak jak w przypadku wypieku tradycyjnych bez.

Wystarczy ok. jedna godzina w niskiej temperaturze, by móc cieszyć się białą jak śnieg, przepyszną bezą.

W razie obaw o zbyt dużą moc waszego piekarnika, możecie suszyć bezę nawet przy otwartych drzwiczkach wyłączonego, ale nagrzanego pieca.

Przepis na mazurek z bezą

Składniki na kruche ciasto:

  • 80 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Ok. 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Tłuszcz do smarowania blachy

 Składnik na bezę:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatki:

  • Suszone śliwki
  • Suszona żurawina
  • Płatki migdałów
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Posiekajcie zimne masło na stolnicy, a potem zagniećcie ciasto po dodaniu mąki, cukru, wody i soli.
  2. Gotowe, uformowane w kształt kuli, ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na 1-2 godziny do lodówki.
  3. Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę, a najlepiej foremkę o kwadratowym kształcie.
  4. Ponakłuwajcie rozwałkowane ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 15 min.
  5. Przystąpcie do przygotowania bezy. Białka ubijcie z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
  6. Kiedy wasz spód będzie już schłodzony po wyjęciu z piekarnika, wysmarujcie na nim pianę z białek.
  7. Wierzch mazurka udekorujcie bakaliami według własnego uznania. Szczególnie suszona żurawina nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku. 
  8. Ustawcie temperaturę w piekarniku na poziomie ok. 80 st. C (termoobieg).
  9. Suszcie bezę na kruchym spodzie przez ok. godzinę.
  10. W czasie suszenia bezy należy kontrolować temperaturę w piekarniku, tak by beza nie „złapała” zbyt brązowego koloru.

Źródło: gotujmy.pl