Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy

Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 

Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach.

Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Inne niż na co dzień

Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach.
Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste.

By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem.

Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże.
  3. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia.
  4. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką.
  5. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku.
  6. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.
Komentarze
Gotujmy.pl
Newsy To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole
Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem. Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą. Jak ją przygotować? Czytaj dalej! Potrzebne składniki: pół kilograma mąki 1 drożdże instant odrobina soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  1 jajko niecała szklanka mleka 10 kropli aromatu cytrynowego 200 g margaryny 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g kandyzowanych ananasów 100 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru Sposób przygotowania: Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

Przeczytaj
Pieczone racuchy z chałki
Pixabay/utroja0
Przepisy Przepyszne racuchy z… chałki! Maluchy będą prosić o więcej i więcej!
Nie macie pomysłu na prostą przekąskę z dużą ilością białka i witaminy E? Podpowiadamy
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Racuchy kojarzą się z domem u babci i tradycją. Na samo wspomnienie tego obrazka cieknie przysłowiowa ślinka! Racuchy to nie tylko smak. To też, a może przede wszystkim, prostota. Pieczone racuchy możemy jeść dosłownie zawsze. Mogą być dobrym, śniadaniowym początkiem dnia, pożywną przekąską przed obiadem, lub słodkim pomysłem na kolację. Składniki na 4 porcje: 1 chałka 3 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru pudru   Chałkę kroimy w półtoracentymetrowe kromki. Jajko należy zmieszać z mlekiem. Kawałki chałki zanurzamy w powstałej masie i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałka powinna trafić do pieca na 25 minut do temperatury 190 st. By racuchy były upieczone równomiernie, w połowie pieczenia, przekładamy je na drugą stronę. Upieczone podajemy z konfiturą z ciemnych owoców, miodem, lub posypane cukrem pudrem. Palce lizać!   Źródło: Winiary.pl  

Przeczytaj
Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych
Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem. Pyzy z drożdży Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem. Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha! Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie 300 g gotowanej wołowiny 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz czarny...

Przeczytaj