Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach.

Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy.

Inne niż na co dzień

Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach.
Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste.

By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem.

Zobacz także:

Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże.
  3. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia.
  4. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką.
  5. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku.
  6. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.