Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski.
Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu.
Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
Zobacz także:
- 1 kg mąki
- ½ litra ciepłego mleka
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mąki
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- kminek
Wykonanie:
- Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka.
- W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie ściereczką, a następnie odstawcie do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę.
- Masło roztopcie na patelni, dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Kapustę obgotujcie, odciśnijcie z nadmiaru soku, a później drobno posiekajcie. Dodajcie ją do smażącej się cebuli. Na koniec wszystko doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Wyrośnięte ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Wykrójcie kawałki o wymiarach 10x15 cm. Na każdy kawałek ułóżcie trochę farszu, a następnie zwińcie w wałeczki wzdłuż dłuższego boku. Na końcu pozostawcie pasek bez nadzienia, aby bez problemu skleić kapuśniaczki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
- Tak przygotowane kapuśniaczki ułóżcie na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy nimi odstępów, gdyż podczas obróbki termicznej urosną!
- Każdy kapuśniaczek posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie kminkiem. Pieczcie je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do zarumienienia.
- Najlepiej będą smakować z czerwonym barszczem. Smacznego!