Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy

Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem

Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda.

Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa.

W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”.

Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek.

Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży.

Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem.

Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk)

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki)
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Kminek

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody.
  2. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość.
  3. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki wraz z odrobiną kminku (jeżeli będziemy jedli nasze bułeczki na wytrawny sposób).
  4. Wyrabiamy elastyczne, nie za twarde ciasto. Zostawiamy przykryte szmatką w naczyniu i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki o nieco mniejszej wielkości niż właściwe, gotowe bułki – wyrosną podczas pieczenia.
  6. Smarujemy bułki mlekiem i posypujemy kminkiem. Zostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy ok. 20-30 min w temp. 180 st. C.
jajko z marchewką
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dodajcie jajko do ugotowanej marchewki a otrzymacie coś niesamowitego. Wpadlibyście na ten genialny pomysł?
Czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do ugotowanej marchewki jajko i zrobić z tego pyszne i chrupiące domowe bułeczki? Tak przygotowane bułki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej. Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki? Składniki: 3 ugotowane marchwie 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 10 gramów cukru 10 gramów suchych drożdży 10 ml wody 700 gr mąki Przygotowanie: Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki. Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min. Bułeczki są gotowe. Smacznego!

Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych bułeczek? Trwa sezon na młodą kapustę, więc grzechem byłoby nie upiec drożdżówek z kapuściano-pieczarkowym farszem.

Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana , kapusta zapiekana na ostro , czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów. Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach! Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami Składniki na farsz: 1 główka młodej kapusty, 25 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Olej rzepakowy Składniki na ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki margaryny lub oleju Pół łyżeczki soli Składniki do wysmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz....

Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....