Drobiowe mielone kotlety
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę

Słyszeliście kiedyś o mielonych z drobiowego mięsa? To ciekawa odmiana od kotletach z mielonej łopatki czy szynki.

Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs.

Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać do mielenia?

Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie.

Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa.

Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie.

Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Przepis na mielone kotlety drobiowe

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół małej cebuli
  • Majeranek,
  • Przyprawa gyros
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa.
  2. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie.
  3. Wymieszajcie razem wszystkie składniki.
  4. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem.
  5. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety mielone z wieprzowiny.
  6. Smażcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  7. Podawajcie z ziemniakami i surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy
Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Porównując dwa rodzaje kotletów, możemy zestawić ze sobą konkretne liczby jak: cena za kilogram czy ilość białka w mięsie. Inne cechy, jak wrażenia smakowe, pozostawiamy do oceny już wam.

Polska kotletami stoi. Dwa dania obiadowe, które cieszą się u nas niesłabnącym uwielbieniem to właśnie kotlety. Schabowe i mielone. O ile schabowe przygotowujemy z płata mięsa, to do mielonych potrzebujemy mięsa mielonego. Niektórzy sądzą, że kotlety z takiego mięsa są mniej wartościowe, można do nich użyć gorszej jakości mięsa, a samo danie jest mniej wystawne. Jednak smakosze mielonych dobrze wiedzą, że warto sięgnąć po dobre składniki. A to, że mięso jest zmielone działa jedynie na korzyść kotletów: można do nich dodać cebulkę, jajko, natkę, przyprawy i wyrobić na jednolitą, mięsistą i smaczną masę. Które kotlety mielone wybrać: wieprzowe czy drobiowe? Cena mięsa Najlepsze mięso na wieprzowe kotlety mielone to łopatka wieprzowa, w przypadku indyka – filet z piersi indyka. Oczywiście w zależności od sklepu i regionu kraju ceny mogą się różnić. My sprawdziliśmy bieżące ceny obu rodzajów mięsa w tym samym, popularnym hipermarkecie, mającym swoje sklepy w całej Polsce. W obu przypadkach do kalkulacji użyliśmy mięs w kawałku, do samodzielnego zmielenia w domu. 500 g łopatki wieprzowej kosztuje od 14,99 zł do 16,99 zł 500 g filetu z piersi indyka – około 18 zł Sprawdzamy czas przygotowywania mięsa wieprzowego i indyczego Jeśli w obu przypadkach kupimy płaty mięsa i będziemy je mielić samodzielnie w domu, to czas pracy przeznaczony na przygotowanie mięsa będzie taki sam. Musicie zaplanować czas na: Zmielenie mięsa Namoczenie bułki Pokrojenie i podsmażenie cebuli Wyrobienie masy Uformowanie kotletów Sprawdzamy wartości mięsa wieprzowego i indyczego Mięso wieprzowe zawiera więcej tłuszczu, ma nieco mniej białka i minerałów od mięsa z indyka. Oba rodzaje mięsa mają dużo minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu,...

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Jak rozbić kotlety schabowe bez „pryskania”?  Łatwiej się już nie da
Ubijanie mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Są sposoby, by zaoszczędzić sobie nerwów i bałaganu.

Czy wyobrażacie sobie polską kuchnię bez kotletów? To pytanie retoryczne, bo przecież to jedno z podstawowych dań głównych, którzy Polacy serwują nie tylko od święta.  Jak rozbić i przyrządzić kotlety? Najlepiej zacząć od zaprzyjaźnionego rzeźnika, który pomoże wam wybrać odpowiednie mięso. Sztuka na kotlety powinna być świeża i sprężysta. Możecie poprosić ekspedientkę o pokrojenie gotowych porcji. Kolejną ważną rzeczą jest dokładne umycie mięsa. Najlepiej pod zimną, bieżącą wodą. Niektórzy mięso na kotlety moczą w mleku z dodatkiem cebuli, inni marynują w przyprawach. Mięso schabowe lubi wyrazisty posmak. Możecie podczas jego przyprawiania puścić wodze wyobraźni. Wystarczy dobrze zapełniona szafka z przyprawami, czasem miód, imbir, a nawet sos sojowy. Mięso na kotlety należy także oprawić. Jeśli nie poprosiliście rzeźnika o podzielenie na porcje waszego zakupu, przyda się ostry i cienki nóż. Każdy kotlet trzeba też solidnie rozbić. Najlepiej zrobić to w sposób, który nie zostawi w waszej kuchni najmniejszych śladów po tej niewdzięcznej robocie. Jak rozbijać kotlety, żeby nie pobrudzić kuchni? podczas tłuczenia kotletów zabezpieczcie płytki ręcznikiem kuchennym, możecie też założyć fartuch kuchenny lub przewiązać większą ścierkę wokół pasa włóżcie kotleta do folii spożywczej i obijajcie go przez nią, wszystkie niepotrzebne elementy zostaną w jej środku bez konieczności martwienia się o jasne fronty kuchni włóżcie kotlety do bardziej wytrzymałego woreczka do pieczenia i dopiero po jego utłuczeniu macerujcie je przyprawami Kotlet schabowy  Najczęściej spożywanym w Polsce kotletem jest ten zrobiony ze schabu. Można go podawać jako codzienne danie, ale pasuje...

Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy
Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić
Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab. Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw. Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie. Kotlety schabowe po parysku – przepis Składniki: 4 kotlety schabowe 1-2 jajka Mąka pszenna Sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.

Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Ważne są 2 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Oto, czym różni się kotlet pożarski od kotleta mielonego. Jesteście w stanie wskazać 3 różnice?
Nigdy nie jesteście pewni czy jecie kotleta pożarskiego czy mielonego? Odtąd nie będziecie mieli żadnych wątpliwości.

W PRL-u kotlet pożarski był chyba tak samo popularny jak zwykły mielony. Z tą różnicą, że mielone najczęściej przygotowywały mamy w domach, a pożarski królował w barach i restauracjach. Jadało się więc go raczej poza domem. Historia tego kotleta sięga jednak dużo dalej niż czasów PRL-u. Kto wymyślił kotlet pożarski i czym się różni od mielonego? Kotlet pożarski, inaczej „kotlet Pożarskiego” To kotlet, któremu przypisuje się królewskie pochodzenie. Autorem dania jest karczmarz o nazwisku Pożarski, który przyrządzał danie carowi Mikołajowi I. Z tego powodu autorstwo przysmaku Rosjanie próbują przypisać sobie. Inne przekazy podają, że kotlet powstał wcześniej, na dworze cara Aleksandra I, a jego twórcą był słynny kucharz Marie-Antoine Carême. Jedynie polska nazwa pochodzi od nazwisko dawnego kniazia Dymitra Pożarskiego. Niezależnie od korzeni potrawy, była ona popularna w Warszawie od co najmniej XIX w. Lucyna Ćwierciakiewiczowa pisała, że o nich, ze były robione z: …Resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną. Z kolei anonimowy poradnik kulinarny „Wydoskonalona kucharka”, z 1847 r. zalecał przyrządzanie ich z: …mięsa jarząbka i kurczęcia, posiekanych i ubitych w moździerzu z dodatkiem rozbitego jajka i muszkatołowej przyprawy. Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Są trzy zasadnicze różnice pomiędzy popularnym kotletem mielonym a kotletem pożarskim: Kotlety mielone są przyrządzane z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Z kolei kotlety pożarskie powstawały z mięsa drobiowego. Co prawda w dzisiejszych czasach coraz częściej kotlety mielone robi się z drobiu lub choćby z dodatkiem drobiu, jednak nie są to oryginalne składniki mielonych, tylko współczesne ich...