Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs.

Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów.

Jakie mięso wybrać do mielenia?

Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie.

Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa.

Zobacz także:

Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie.

Przepis na mielone kotlety drobiowe

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół małej cebuli
  • Majeranek,
  • Przyprawa gyros
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa.
  2. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie.
  3. Wymieszajcie razem wszystkie składniki.
  4. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem.
  5. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety mielone z wieprzowiny.
  6. Smażcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  7. Podawajcie z ziemniakami i surówką.

Źródło: gotujmy.pl