Drobiowe mielone kotlety
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę

Słyszeliście kiedyś o mielonych z drobiowego mięsa? To ciekawa odmiana od kotletach z mielonej łopatki czy szynki.

Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs.

Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać do mielenia?

Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie.

Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa.

Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie.

Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Przepis na mielone kotlety drobiowe

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół małej cebuli
  • Majeranek,
  • Przyprawa gyros
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa.
  2. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie.
  3. Wymieszajcie razem wszystkie składniki.
  4. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem.
  5. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety mielone z wieprzowiny.
  6. Smażcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  7. Podawajcie z ziemniakami i surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy
Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Porównując dwa rodzaje kotletów, możemy zestawić ze sobą konkretne liczby jak: cena za kilogram czy ilość białka w mięsie. Inne cechy, jak wrażenia smakowe, pozostawiamy do oceny już wam.

Polska kotletami stoi. Dwa dania obiadowe, które cieszą się u nas niesłabnącym uwielbieniem to właśnie kotlety. Schabowe i mielone. O ile schabowe przygotowujemy z płata mięsa, to do mielonych potrzebujemy mięsa mielonego. Niektórzy sądzą, że kotlety z takiego mięsa są mniej wartościowe, można do nich użyć gorszej jakości mięsa, a samo danie jest mniej wystawne. Jednak smakosze mielonych dobrze wiedzą, że warto sięgnąć po dobre składniki. A to, że mięso jest zmielone działa jedynie na korzyść kotletów: można do nich dodać cebulkę, jajko, natkę, przyprawy i wyrobić na jednolitą, mięsistą i smaczną masę. Które kotlety mielone wybrać: wieprzowe czy drobiowe? Cena mięsa Najlepsze mięso na wieprzowe kotlety mielone to łopatka wieprzowa, w przypadku indyka – filet z piersi indyka. Oczywiście w zależności od sklepu i regionu kraju ceny mogą się różnić. My sprawdziliśmy bieżące ceny obu rodzajów mięsa w tym samym, popularnym hipermarkecie, mającym swoje sklepy w całej Polsce. W obu przypadkach do kalkulacji użyliśmy mięs w kawałku, do samodzielnego zmielenia w domu. 500 g łopatki wieprzowej kosztuje od 14,99 zł do 16,99 zł 500 g filetu z piersi indyka – około 18 zł Sprawdzamy czas przygotowywania mięsa wieprzowego i indyczego Jeśli w obu przypadkach kupimy płaty mięsa i będziemy je mielić samodzielnie w domu, to czas pracy przeznaczony na przygotowanie mięsa będzie taki sam. Musicie zaplanować czas na: Zmielenie mięsa Namoczenie bułki Pokrojenie i podsmażenie cebuli Wyrobienie masy Uformowanie kotletów Sprawdzamy wartości mięsa wieprzowego i indyczego Mięso wieprzowe zawiera więcej tłuszczu, ma nieco mniej białka i minerałów od mięsa z indyka. Oba rodzaje mięsa mają dużo minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu,...

Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy
Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić
Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab. Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw. Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie. Kotlety schabowe po parysku – przepis Składniki: 4 kotlety schabowe 1-2 jajka Mąka pszenna Sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.

Dewolaj
Gotujmy.pl
Newsy
Masło wypływa z dewolaja już podczas smażenia? Zastosujcie te 2 mistrzowskie triki, a wyjdzie jak trzeba
Kotlety de volaille rozpadają się wam w trakcie smażenia, a masło z nich wypływa? Dowiedzcie się, jak poprawnie zwijać te kotlety!

Bardzo smaczne kotlety de volaille mają długą historię.  Już sama nazwa wskazuje,  że danie przywędrowało do nas z innego kraju, a konkretnie z Francji. Nazwa dania po francusku oznacza po prostu: „z drobiu”. I właśnie z takiego mięsa powstaje. Już przed wojną można było zamówić kotlety de volaille, w najznakomitszych restauracjach, a w okresie PRL danie robiło prawdziwą furorę. Było szczególnie popularne w trakcie balów karnawałowych, wesel i chrzcin. Do dziś kotlety de volaille można zamówić w wielu restauracjach. Zróbcie je sami z poniższego przepisu.  Przepis na kotlet de volaille Chcąc przygotować idealne kotlety, z których masło nie wypłynie podczas smażenia, tylko rozpłynie się po rozkrojeniu mięsa, zastosujcie te 2 sekrety: Rozbite mięso dokładnie pokryjcie solą. Sól uszczelni mięso i spowoduje, że masło nie będzie się przesączać Zawijając płat mięsa, zwróćcie uwagę, aby kotlet zwężał się na obu końcach szczelnie zawiniętych. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia bokami Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 jajka 200 g masła Natka pietruszki Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Świeżą natkę pietruszki umyjcie i drobno posiekajcie. Do średniej miski włóżcie masło, dodajcie pietruszkę oraz sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Ucierajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masło będzie już gotowe, podzielcie je na 4 części. Uformujcie z nich wałeczki i włóżcie do lodówki. W tym czasie umyjcie i oczyśćcie mięso z piersi z kurczaka. Przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak na kotlety na grubość około 1 centymetra. Każdą porcję mięsa dokładnie pokryjcie...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...