Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni.
Przepis na zupę kalafiorową z kaszą
Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni.
Składniki na zupę kalafiorową
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- Kilka liści laurowych
- Kilka kulek ziela angielskiego
- Duży kalafior
- 4 pomidory
- 100 g kaszy jęczmiennej
- Sól
- Pieprz
- 250 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą
- Włoszczyznę obierzcie i umyjcie.
- Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej.
- Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach.
- Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć).
- Pokrójcie pomidory w kostkę.
- Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów.
- Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy.
- Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
- Wymieszajcie zupę z jogurtem.
Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też:
- Kuskus
- Kaszę jaglaną
- Kasze pęczak
- Kaszę gryczaną
- Kaszę bulgur
- Kaszę orkiszową
Gotową zupę przelejcie na talerze. Koniecznie posypcie zupę koperkiem, pietruszką, lub inną zieleniną.
Zobacz także:
Wypróbujecie ten sposób przygotowania zupy kalafiorowej? Macie swoje przepisy na letnie obiady z których zawsze korzystacie?
Źródło: gotujmy.pl