Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni.

Przepis na zupę kalafiorową z kaszą

Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni.

Składniki na zupę kalafiorową

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Duży kalafior
  • 4 pomidory
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • Sól
  • Pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą

  1. Włoszczyznę obierzcie i umyjcie.
  2. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej.
  4. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach.
  5. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć).
  6. Pokrójcie pomidory w kostkę.
  7. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów.
  8. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy.
  9. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  10. Wymieszajcie zupę z jogurtem.

Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też:

  • Kuskus
  • Kaszę jaglaną
  • Kasze pęczak
  • Kaszę gryczaną
  • Kaszę bulgur
  • Kaszę orkiszową

Gotową zupę przelejcie na talerze. Koniecznie posypcie zupę koperkiem, pietruszką, lub inną zieleniną.

Zobacz także:

Wypróbujecie ten sposób przygotowania zupy kalafiorowej? Macie swoje przepisy na letnie obiady z których zawsze korzystacie?

Źródło: gotujmy.pl