Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej.

Jak zagęścić kapustę zasmażaną?

Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna.

Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć.

Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba!

Zobacz także:

Kapusta zasmażana jak u babci

Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak.

Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci!

Przepis na kapustę zasmażaną

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • Łyżka masła
  • 10 dag boczku
  • Łyżka mąki
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na średnich oczkach.
  2. Gotujcie w garnku kapustę z marchewką po zalaniu wodą.
  3. Dodajcie do kapusty liść laurowy.
  4. Gdy kapusta stanie się miękka, przystąpcie do przygotowania zasmażki.
  5. Podsmażcie pokrojony boczek z odrobiną masła, po chwili dodajcie do niego mąkę.
  6. Kiedy zasmażka zacznie bulgotać, wlejcie ją do kapusty i przemieszajcie.
  7. Gdy kapusta zgęstnieje, doprawcie ją wtedy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  8. Podawajcie z pieczywem, do mięs lub jako osobne danie.

Źródło: gotujmy.pl