Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej.
Jak zagęścić kapustę zasmażaną?
Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna.
Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć.
Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba!
Zobacz także:
Kapusta zasmażana jak u babci
Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak.
Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci!
Przepis na kapustę zasmażaną
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- Łyżka masła
- 10 dag boczku
- Łyżka mąki
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Kminek
Przygotowanie:
- Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na średnich oczkach.
- Gotujcie w garnku kapustę z marchewką po zalaniu wodą.
- Dodajcie do kapusty liść laurowy.
- Gdy kapusta stanie się miękka, przystąpcie do przygotowania zasmażki.
- Podsmażcie pokrojony boczek z odrobiną masła, po chwili dodajcie do niego mąkę.
- Kiedy zasmażka zacznie bulgotać, wlejcie ją do kapusty i przemieszajcie.
- Gdy kapusta zgęstnieje, doprawcie ją wtedy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
- Podawajcie z pieczywem, do mięs lub jako osobne danie.
Źródło: gotujmy.pl