kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy

Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi

Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.
Hubert Rój
luty 20, 2021

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku.

Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zagęszczanie kapusty

Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki.

Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna.

Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu.

Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć.

Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba!

Jak u babci

Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek!

Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak.

Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu.

Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci!

Zobacz także

Przepis na kapustę zasmażaną

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • Łyżka masła
  • 10 dag boczku
  • Łyżka mąki
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na średnich oczkach.
  2. Gotujcie w garnku kapustę z marchewką po zalaniu wodą.
  3. Dodajcie do kapusty liść laurowy.
  4. Gdy kapusta stanie się miękka, przystąpcie do przygotowania zasmażki.
  5. Podsmażcie pokrojony boczek z odrobiną masła, po chwili dodajcie do niego mąkę.
  6. Kiedy zasmażka zacznie bulgotać, wlejcie ją do kapusty i przemieszajcie.
  7. Gdy kapusta zgęstnieje, doprawcie ją wtedy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  8. Podawajcie z pieczywem, do mięs lub jako osobne danie.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze