kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy

Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi

Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zagęścić kapustę zasmażaną?

Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna.

Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć.

Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba!

Kapusta zasmażana jak u babci

Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak.

Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci!

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przepis na kapustę zasmażaną

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • Łyżka masła
  • 10 dag boczku
  • Łyżka mąki
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na średnich oczkach.
  2. Gotujcie w garnku kapustę z marchewką po zalaniu wodą.
  3. Dodajcie do kapusty liść laurowy.
  4. Gdy kapusta stanie się miękka, przystąpcie do przygotowania zasmażki.
  5. Podsmażcie pokrojony boczek z odrobiną masła, po chwili dodajcie do niego mąkę.
  6. Kiedy zasmażka zacznie bulgotać, wlejcie ją do kapusty i przemieszajcie.
  7. Gdy kapusta zgęstnieje, doprawcie ją wtedy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  8. Podawajcie z pieczywem, do mięs lub jako osobne danie.

Źródło: gotujmy.pl

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy
Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem.  Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania? Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę. A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty.  Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną.  Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu  pół łyżeczki soli 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki.  Przygotowanie: Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na...

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"
@oodaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"
Przepadacie za młodą kapustą zasmażaną? Wypróbujcie przepis autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wyjdzie wyborna.

Gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, grzechem jest nie wykorzystać jej w kuchni do przyrządzenia kapusty zasmażanej! To tradycyjne danie doskonale pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, a nawet jako zwykła przekąska na ciepło. Kapusta jest jeszcze lepsza, gdy dodacie do niej wędzonego boczku - nada jej wspaniałego aromatu i sprawi, że danie będzie bardziej sycące. Jak zrobić taką kapustę zasmażaną z boczkiem pokazuje Tomasz Strzelczyk w swoim najnowszym filmie na YouTube. Skusicie się i wypróbujecie ten przepis?   Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem od Tomasza Strzelczyka Danie jest proste do wykonania i poradzi sobie z nim każdy. Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ok. pół kilograma młodej kapusty 150-200 g boczku wędzonego 100 ml wody 2 łyżki smalcu  1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie boczek w kostkę, bez skóry.  Pokrojony boczek wrzućcie na zimną patelnię, by powoli się wytapiał.  Do boczku dodajcie łyżkę smalcu lub więcej, jeśli mięso jest chude i powoli smażcie. Pokrójcie w kostkę cebulę i dodajcie do smażącego się boczku. W czasie, gdy cebula i boczek smażą się na średnim ogniu, pokrójcie kapustę: najpierw w ćwiartki, a następnie na kawałki, ale nie za drobne.  Gdy cebula nabierze złotego koloru, wrzućcie kapustę na patelnię. Smażcie przez chwilę bez przykrycia - dzięki temu kapusta nie będzie gorzka! Dodajcie sól i pieprz oraz łyżeczkę cukru i wymieszajcie.  Wlejcie ok. 100 ml wody. Dodajcie łyżkę smalcu,...

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Flickr
Newsy
Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Jeśli wasza postna kapusta z grzybami za każdym razem wychodzi zbyt słona, mamy na to sposób - wystarczy zwrócić uwagę na 1 rzecz podczas przygotowania.

Tradycyjny, typowy dla polskiej kuchni bigos to popularna w sezonie zimowym potrawa, jednak przez jeden dzień musi ustąpić innemu daniu - mowa tutaj oczywiście o kapuście z grzybami, którą można by nazwać bigosem w wersji postnej. Nie zawiera mięsa ani smalcu, choć jest równie pyszna i świetnie komponuje się z resztą wigilijnych potraw. Czasami niestety wychodzi o wiele za słona - sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.  Dlaczego kapusta z grzybami jest słona?  Danie to przyrządza się oczywiście na bazie kapusty kiszonej, która już sama w sobie jest dość słona. Jeśli przeszkadza wam taki smak, możecie ją wcześniej wypłukać - nie radzimy jednak tego robić, ponieważ wówczas kapusta straci również typową dla niej kwasowość i walory smakowe. Dlaczego jednak kapusta z grzybami wychodzi czasami tak słona, że trudno ją przełknąć? Wszystko przez przyprawy. Przyzwyczajeni do tego, by solić większość potraw już na początku lub w trakcie, to samo robimy w przypadku postnej kapusty - a to błąd. Należy robić to dopiero na samym końcu, by jej nie przesolić. Z tego powodu warto po prostu spróbować jej pod koniec przygotowywania i dopiero wtedy zdecydować, czy dodatkowa sól jest konieczna.  Przepis na wigilijną kapustę z grzybami Składniki: pół kilograma kapusty kiszonej pół szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki kminku 4-5 ziaren pieprzu sól Przygotowanie: Włóżcie suszone grzyby do garnka, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 godziny.  Odciśnijcie kapustę kiszoną z wody (nie wylewajcie soku - przyda się np. do farszu na pierogi) i przełóżcie do garnka. Następnie do garnka z kapustą...

szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy
Kto powiedział, że bigos robi się godzinami? Ten jest równie pyszny i powstaje w ekspresowym tempie
Bigos kojarzy się z długim, powolnym gotowaniem na wolnym ogniu. Nie macie czasu na tak długie pichcenie? Ten przepis jest właśnie dla was!

Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty? Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs. Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił. XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy. Bez kiszonej kapusty Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos! Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania. Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności. Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę. Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy. Przepis na szybki bigos Składniki: 1 mała biała kapusta 40-50 dag kiełbasy 2 cebule Kilka łyżek oleju 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie kapustę do miękkości. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę...