Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas.

Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne.

Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde?

Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy.
Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania.

Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji.

Zobacz także:

Woda do ciasta na pierogi

Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów.

Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi

Składniki

  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsypcie lub przesiejcie mąkę, dodajcie wrzątek i zamieszajcie.
  2. Dodajcie sól, jajko i olej, Zagniećcie na gładką masę.
  3. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję, dodajcie więcej mąki.
  4. Podzielcie na części i wałkujcie je partiami. Pozostałe ciasto należy trzymać pod ściereczką, aby nie wyschło.

Takie ciasto zawsze wychodzi elastyczne, miękkie i delikatne. Możecie używać go do pierogów wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko.