ciasto na pierogi
Newsy

Przez ten błąd ciasto na pierogi wychodzi twarde i mało elastyczne. Mało kto o tym wie

Wasze pierogi nie smakują tak, jak powinny? Ciasto jest twarde i niezbyt delikatne? Oto prawdopodobne przyczyny.

Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas.

Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde?

Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy.
Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania.

Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji.

Woda do ciasta na pierogi

Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów.

Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi

Składniki

  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsypcie lub przesiejcie mąkę, dodajcie wrzątek i zamieszajcie.
  2. Dodajcie sól, jajko i olej, Zagniećcie na gładką masę.
  3. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję, dodajcie więcej mąki.
  4. Podzielcie na części i wałkujcie je partiami. Pozostałe ciasto należy trzymać pod ściereczką, aby nie wyschło.

Takie ciasto zawsze wychodzi elastyczne, miękkie i delikatne. Możecie używać go do pierogów wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko.

ciasto na pierogi przepis
Pixabay
Newsy
Idealne ciasto na pierogi według przepisu z 1920 r. Sekretem było wymieszanie letniej wody z tym składnikiem
Jak zrobić miękkie ciasto do pierogów? Ten przepis z 1920 roku wyjaśnia wszystko!

Pierogi są daniem, które uznano już za polską potrawę narodową. Każdy cudzoziemiec, który odwiedza nasz kraj dowie się z przewodnika, że nie może wrócić do domu nie próbując ruskich pierogów. Danie to ma bardzo długą historię. Pierwsza wzmianka o pierogach pojawiła się już w XIII wieku! Wówczas przyrządzano je głównie na święta i inne specjalne okazje. W XVII zadomowiły się już w polskiej kuchni i przyrządzano je w każdym domu. Przepis na pierogi można znaleźć nawet w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku! Przez lata sposoby przygotowywania się zmieniały. Dziś prezentujemy wam przepis na bliższą współczesnej wersji pierogów recepturę z 1920 roku na idealne, miękkie ciasto na pierogi. Przepis na idealne ciasto na pierogi Może was zdziwić brak jajka w przepisie. Właśnie w tym tkwi sekret tego ciasta! Jajko sprawi, że pierogi wyjdą twarde, dlatego nie powinno się go w ogóle dodawać.  Natomiast tym, co gwarantuje delikatność i miękkość ciasta jest wymieszanie mąki z letnią (nie gorącą!) wodą i odrobiną oleju. Do przygotowania fantastycznego ciasta do pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 450 Ponad 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na sitku patrząc uważnie, czy nie ma w niej żadnych zanieczyszczeń. Bardzo ważne jest, byście użyli mąki typu 450 (lub 480). W osobnym naczyniu wymieszajcie ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodajcie całość do przesianej mąki. Następnie zabierzcie się do wyrabiania – ugniatajcie ciasto tak długo, aż zacznie samo odchodzić od brzegów miski. Przełóżcie ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiajcie przez około 15 minut....

Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...
Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi przez cały rok. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność . Sekretem pysznych pierogów jest ciasto Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi! Babciny trik na ciasto do pierogów Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków. Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto.  Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła. Jak zrobić ciasto na pierogi? Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze? Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450...

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Macie dość twardego, ciężkiego ciasta na pierogi. Sama woda może nie wystarczyć. Oto tajemnica kulinarnego sukcesu.

Zastanawialiście się czasem nad tym, dlaczego jednym ciasto na pierogi wychodzi perfekcyjnie, a innym wręcz koszmarnie? Różnica w jakości jest wyczuwalna po jednym kęsie pieroga. Chodzi oczywiście o miękkość ciasta. Co zrobić, by nie było twarde i ciężkie? Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Oczywiście podstawą wyrabiania ciasta na pierogi jest wzięcie sobie do serca jednej rzeczy. Chodzi oczywiście o naturę pierogowego ciasta. Jest to jedyne w swoim rodzaju ciasto zaparzane wrzącą wodą. W pewnym stopniu proces jego wyrabiania przypomina… ciasto na ptysie. Tak, to nie żart. Doświadczone gospodynie, fani pieczenia ciast i cukiernicy wiedzą, że ciasto ptysiowe również polega na zaparzaniu mąki. W przypadku pieczenia karpatki w cieście ogromną rolę odgrywa jednak jeszcze tłuszcz. W pierogach nie ma na niego miejsca. Oczywiście ciasto na pierogi nie służy także do pieczenia, a do gotowania. Jak sprawić więc, by po wyłowieniu pierogów z wrzątku, móc cieszyć się miękkim i sprężystym ciastem? Przejdźmy więc do pierogowego elementarza. Na pierwszej stronie takiego podręcznika musiałoby krzyczeć wielkimi literami jedno hasło: gorąca woda! To właśnie gorący płyn powoduje odpowiednie zaparzenie mąki pszennej podczas wyrabiania ciasta. Bez tego ani rusz. Jeśli weźmiecie się za wyrabianie ciasta na pierogi z pomocą chłodnej, a nawet letniej wody, o sukcesie można zapomnieć. Wyrabianie ciasta bez wrzątku jest przyjemniejsze, ale to właśnie letnia woda spowoduje, że pierogi będą twarde i niezbyt apetyczne. Trzeba więc wlać do szklanki nieco świeżo ugotowanej wody i zagniatać szybko elastyczne, nieco ciągnące się ciasto. Czy można zrobić ciasto na pierogi na mleku? Pierogi w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie wymagają przesadnie długiego zagniatania. Wystarczy nadać im odpowiednią konsystencję i...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...