Lubicie pierogi z mięsem? To danie świetnie współgra z rosołem. Nie, nie chodzi nam o jedzenie pierożków zanurzonych w bulionie na chińską modłę.
Gotowanie rosołu wiążę się z tym, że zwykle pozostaje po nim kawał wartościowego, wciąż smacznego mięsa. Nie ma innej możliwości. Należy go zużyć do innego dania. Niech wam nawet nie przychodzi do głowy wyrzucanie bogatych w mięso kawałków kury!
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Wystarczy solidnie wyskubać drobiową bazę do rosołu z mięsa, a następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa.
By pierogi z mięsem nabrały charakterku, można wymieszać mięso z rosołu z odrobiną podrobów. Nie zapomnijcie także o cebulce.
Zobacz także:
Pierogi kochają wszyscy. Te mięsne mają nieco mniej zwolenników wśród dzieci. Mięso rosołowe sprawi, że nawet z dodatkiem podrobów będą delikatniejsze. Być może i wasi milusińscy się do nich szybko przekonają!
Przepis na pierogi z mięsem z rosołu
Składniki:
- Mięso z połowy kury rosołowej
- Ugotowana marchewka i pietruszka z rosołu
- Cebula świeża
- Sól i pieprz
- Mąka pszenna – ok. pół kg
- 1 łyżka bułki tartej
- Jajko
- Olej
Przygotowanie:
- Zacznijcie od farszu. Mięso oddzielcie od kości.
- Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
- Dodajcie cebulę, jajo i bułkę tartą do mięsa.
- Przemielcie mięso z dodatkami w maszynce do mięsa.
- Doprawcie farsz solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pierogi z użyciem ciepłej wody.
- Nadziewajcie pierogi farszem i gotujcie w osolonej wodzie.
- Pierogi podawajcie najlepiej ze skwarkami.
Smacznego!