Pyszne pierogi z mięsem
gotujmy.pl/Justyna92
Newsy

Przepyszne pierogi z mięsem z rosołu. Przepis tak dobry, że już nigdy więcej nie wyrzucicie resztek

Mięso z rosołu to fantastyczna podstawa do innego pożywnego i smacznego dania. Przed wami przepis na pierogi z mięsem z rosołu.

Lubicie pierogi z mięsem? To danie świetnie współgra z rosołem. Nie, nie chodzi nam o jedzenie pierożków zanurzonych w bulionie na chińską modłę.

Gotowanie rosołu wiążę się z tym, że zwykle pozostaje po nim kawał wartościowego, wciąż smacznego mięsa. Nie ma innej możliwości. Należy go zużyć do innego dania. Niech wam nawet nie przychodzi do głowy wyrzucanie bogatych w mięso kawałków kury!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Wystarczy solidnie wyskubać drobiową bazę do rosołu z mięsa, a następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa.

By pierogi z mięsem nabrały charakterku, można wymieszać mięso z rosołu z odrobiną podrobów. Nie zapomnijcie także o cebulce.

Pierogi kochają wszyscy. Te mięsne mają nieco mniej zwolenników wśród dzieci. Mięso rosołowe sprawi, że nawet z dodatkiem podrobów będą delikatniejsze. Być może i wasi milusińscy się do nich szybko przekonają!

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

  • Mięso z połowy kury rosołowej
  • Ugotowana marchewka i pietruszka z rosołu
  • Cebula świeża
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna – ok. pół kg
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • Olej
Zobacz także
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mięso oddzielcie od kości.
  2. Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  3. Dodajcie cebulę, jajo i bułkę tartą do mięsa.
  4. Przemielcie mięso z dodatkami w maszynce do mięsa.
  5. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  6. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pierogi z użyciem ciepłej wody.
  7. Nadziewajcie pierogi farszem i gotujcie w osolonej wodzie.
  8. Pierogi podawajcie najlepiej ze skwarkami.

Smacznego!

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche
Wikipedia Commons
Newsy
Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche
Uwielbiacie pierogi z mięsem? Sprawdźcie, które mięso najlepiej się nadaje do farszu.

Choć najbardziej klasyczną odmianą pierogów są oczywiście pierogi ruskie, te z mięsem również mają wielu miłośników! Jeżeli do nich należycie i pragniecie przygotować własne pierogi, przyda się wam wiedza na temat tego, jakie mięso nadaje się najlepiej do przyrządzenia pierogów. Sprawdźcie, którego warto użyć, by wasze pierogi wyszły przepyszne. Mięso wieprzowe do pierogów Ten rodzaj mięsa jest stosunkowo coraz rzadziej polecany do farszu na pierogi. Wieprzowina jest dość tłusta i ciężka, a przy tym raczej sucha po obróbce termicznej, przez co pierogi stają się niezbyt smaczne. Jeśli jednak decydujecie się na wieprzowinę zadbajcie o to, by wykorzystać dość chude fragmenty mięsa, by pierogi nie wyszły zbyt tłuste. Jednocześnie warto do pierogów dodać także odrobinę podrobów, które nadadzą farszowi nieco więcej charakteru. Wybierzcie wiec wątróbki, płucka - także te drobiowe - i wymieszajcie je z chudszą zmieloną łopatką - pokochacie smak takiego farszu! Niektóre gospodynie wykorzystują także odrobinę ugotowanej kaszy jęczmiennej lub ryżu i dodają to do miesa. W ten sposób farsz lepiej się wiąże, nie rozpada się i jest po prostu smaczniejszy. Mięso drobiowe do pierogów Smaczne i delikatne mięso drobiowe sprawdzi się doskonale w przypadku pierogów. A najlepsze będzie oczywiście to z rosołu ! Mięso z kurczaka oraz indyka dobrze jest po zmieleniu doprawić podsmażoną cebulą, grzybami oraz solą i pieprzem. Jeżeli jesteście z kolei miłośnikami mięsa z kaczki albo gęsiny, to możecie pominąć grzyby. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, także i drobiowe podroby sprawdzą się jako składnik farszu, który nada mu nieco charakteru i wilgotności. Innym sposobem na połączenie rozpadającego się farszu jest dodanie do niego np. odrobiny ugotowanego ryżu. Inną opcją godną rozważenia pod kątem przygotowania pierogów z...

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Pasztet domowy
anemon/gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso i warzywa po rosole? Zróbcie z nich ten wyborny, idealnie doprawiony pasztet
Pasztet kochają i duzi i mali. Z ketchupem, z musztardą, czy z ogórkiem kiszonym? Jaki dodatek wybierzecie do swojego „oszczędnego” pasztetu z resztek z rosołu?

W kuchni nic nie może się zmarnować. Tak uważały nasze babcie i mamy, tak postępować powinniśmy i my sami. Jeśli więc przyjdzie nam gotować rosół, nie ważmy się wyrzucać mięsa, na którym się gotował! Istnieje całe mnóstwo różnych potraw na bazie resztek z rosołu. Może taki składnik nie brzmi i nie wygląda zbyt szlachetnie i wzniośle, ale jest podstawą wielu smacznych dań. Jak wykorzystać resztki z rosołu? Pierogi lub pyzy z mięsem, gęste i zawiesiste sosy, paszteciki, a może coś bardziej wymyślnego? Na przykład kanapki z rwanym mięsem w trzech sosach. Pisaliśmy o tym tutaj: KLIK.  Dzisiaj polecamy wam także pasztet. Jeżeli został wam po rosole kawałek smacznego mięsa, wystarczy zmielić go w maszynce i zabrać się za pieczenie pasztetu. Gotowy pasztet świetnie smakował będzie z ciemnym, żytnim pieczywem, cieniutko pokrojonymi plasterkami ogórka kiszonego. Pozostaje musnąć go delikatnie musztardą i gotowe! Przepis na pasztet z resztek z rosołu Składniki: 0,5 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (drobiowe, wieprzowe lub wołowe) Łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego tymianku Łyżka koncentratu pomidorowego Ugotowana marchewka, seler i pietruszka – nadadzą się także te po rosole Łyżka pieprzu ziołowego Pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Łyżeczka papryki słodkiej w proszku Sól 2 jajka 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Mięso, warzywa ugotowane i podsmażone mielimy w maszynce. Doprawiamy masę na pasztet przyprawami i solą do smaku. Zagęszczamy masę bułką tartą, dodajemy koncentrat pomidorowy i jajka. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni C...

Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Jest 1 genialny pomysł na jego wykorzystanie. Będziecie zaskoczeni
Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje nam mięso. Co przyrządzić, by wszyscy domownicy byli zadowoleni z naszego obiadu?

Gotowane godzinami mięso z rosołu nie jest wcale pozbawione smaku. Łatwo odchodzi od kości i aż prosi się o „obskubanie” i wykorzystanie w innym daniu! Pomysłów na mięso po rosole jest całe mnóstwo. Od sosu-potrawki, przez pierogi z mięsem, aż po bardziej nowoczesne potrawy. Taką niewątpliwie jest kanapka w rwaną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Pochodzącym właśnie z naszego niedzielnego obiadu. Tego typu modne danie z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodszym członkom naszej rodziny. Wystarczy kilka trików, by nudne mięso przeistoczyło się w oryginalną i świetnie prezentującą się kanapkę. Niektórzy nazywają tego rodzaju kanapki z rwanym mięsem także burgerami. Burgery to jednak kotlety z mielonego mięsa, dlatego zostaniemy przy naszej polskiej, prostej nazwie. Co wiec zrobić, by rwane mięso z rosołu smakowało doskonale? Tutaj naszą tajną bronią będą różnego rodzaju sosy. Najłatwiej wybrać sos barbecue. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy i sos worcester. Nie bójmy się także ich mieszanki. Mięso potraktowane takimi sosami nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się w bułce. Jakie pieczywo powinniśmy wybrać? Powinna to być sporych rozmiarów pszenna bułka z dodatkiem sezamu lub maku. Przed zapakowaniem w nią mięsa, powinniśmy lekko ją podgrzać na suchej patelni. Nasza kanapka nie obędzie się bez dodatków. Ketchup, majonez, ogórek kiszony, świeże warzywa – tutaj także możliwości mamy całkiem sporo. Nasz przepis na kanapkę z rwanym mięsem po rosole Składniki: Rwane mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe po gotowaniu rosołu (przynajmniej 25-30 dag) 2-3 bułki (ich liczba zależy od ilości mięsa, którym dysponujemy) Sos worcester Sos sojowy Sos barbecue Pieprz Papryka słodka w proszku Ząbek czosnku...