Lubicie pierogi z mięsem? To danie świetnie współgra z rosołem. Nie, nie chodzi nam o jedzenie pierożków zanurzonych w bulionie na chińską modłę.

Gotowanie rosołu wiążę się z tym, że zwykle pozostaje po nim kawał wartościowego, wciąż smacznego mięsa. Nie ma innej możliwości. Należy go zużyć do innego dania. Niech wam nawet nie przychodzi do głowy wyrzucanie bogatych w mięso kawałków kury!

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Wystarczy solidnie wyskubać drobiową bazę do rosołu z mięsa, a następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa.

By pierogi z mięsem nabrały charakterku, można wymieszać mięso z rosołu z odrobiną podrobów. Nie zapomnijcie także o cebulce.

Zobacz także:

Pierogi kochają wszyscy. Te mięsne mają nieco mniej zwolenników wśród dzieci. Mięso rosołowe sprawi, że nawet z dodatkiem podrobów będą delikatniejsze. Być może i wasi milusińscy się do nich szybko przekonają!

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

  • Mięso z połowy kury rosołowej
  • Ugotowana marchewka i pietruszka z rosołu
  • Cebula świeża
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna – ok. pół kg
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Mięso oddzielcie od kości.
  2. Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  3. Dodajcie cebulę, jajo i bułkę tartą do mięsa.
  4. Przemielcie mięso z dodatkami w maszynce do mięsa.
  5. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  6. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pierogi z użyciem ciepłej wody.
  7. Nadziewajcie pierogi farszem i gotujcie w osolonej wodzie.
  8. Pierogi podawajcie najlepiej ze skwarkami.

Smacznego!