Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni.

Zdrowy, brązowy ryż 

Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować?

Składniki na prostą sałatkę ryżową:

  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 150 g szynki w kawałku
  • 120 g sera żółtego w kawałku
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • Sól, pieprz

 Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości.
  2. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki.
  3. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości.
  4. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę.
  5. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą. 
  6. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski.
  7. Dodajemy nasze składniki do ryżu.
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu 

Do wymieszanych w misce składników dodajemy 3 łyżki majonezu oraz łyżkę ketchupu, najlepiej pikantnego. Nie zaszkodzi trochę ostrości ;) 

Całość znów ponownie dokładnie mieszamy.

Zobacz także:

Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Smacznego!
 
Źródło: gotujmy.pl