Rozgrzewająca herbata z cytryną
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Przepyszna rozgrzewająca zimowa herbata - raz spróbujecie i będziecie robić codziennie

Koniec jesieni i początek zimy to doskonała okazja, by przyrządzić sobie coś gorącego i pachnącego korzennymi przyprawami. Tym czymś jest choćby herbata z cynamonem i goździkami.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Różne są sposoby na rozgrzewkę w czasie zimnych wieczorów pod koniec roku kalendarzowego. Jedni piją grzane wino, inni wolą gotowane piwo. My preferujemy napoje bezalkoholowe.
Wybierzcie dziś z nami herbatę z przyprawami korzennymi.

Większość z nas idzie w takich wypadkach na łatwiznę. Owszem, przyprawa do piernika ma ciekawy aromat, dobrze zbalansowane składniki, ale warto pomyśleć o czymś innym. Do naszej herbaty dodajmy naszą mieszankę przypraw.

Nie będzie to zbyt skomplikowane. Wystarczą goździki, nieco cynamonu i pomarańczowej skórki, a nasza herbata nabierze ciekawego, wyrazistego charakteru.

Do dzieła! Czas na przepis na rozgrzewającą herbatę zimową! Poniżej podajemy składniki na 1 porcję napoju.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej (lub według własnych preferencji)
  • 200 ml wody
  • 1 plaster pomarańczy i starta skórka z pomarańczy
  • Kawałek kory cynamonu lub cynamon w proszku
  • 2-3 goździki
  • Syrop waniliowy

Przygotowanie:

  • Ścieramy nieco skórki z pomarańczy.
  • Do szklanki wsypujemy herbatę, dokładamy pomarańczę, goździki i nieco cynamonu.
  • Zaparzamy herbatę według instrukcji przedstawionych na opakowaniu.
  • Wyciskamy sok z plastra pomarańczy łyżeczką.
  • Dodajemy łyżeczkę syropu waniliowego i mieszamy dokładnie.
  • Dla ozdoby wbijamy na szklankę połówkę plasterka pomarańczy, a także wieńczymy całość goździkami.
  • Podajemy do picia od razu po zaparzeniu.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeczytaj
Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Przeczytaj
woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

Przeczytaj