Też czekaliście całą zimę na młodą kapustę? Kiedy sezon na to warzywo wreszcie ruszył, nie warto poprzestawać na bigosie, kapuście zasmażanej czy klasycznych gołąbkach. Młoda biała kapusta otwiera znacznie więcej kulinarnych szufladek.

Skąd wzięła się nazwa parzybroda?

Pamiętacie kuchnię babć i mam? Nie brakowało w niej tanich, szybkich, ale za to smacznych pożywnych zup. Dawniej często robiło się je także z wykorzystaniem młodej kapusty. Takim daniem jest właśnie tak zwana parzybroda.

Skąd wzięła się ta dość zabawna nazwa? Być może od dużej ilości dodawanego do smaku pieprzu, który miał parzyć niegdysiejszych smakoszy. Z drugiej strony etymologia może być zupełnie inna – na Kielecczyźnie w ten sam sposób nazywa się inne jednogarnkowe danie. Alternatywną nazwą tego dania jest także „pazibroda”.

Jeszcze inni uważają, że zupa swą nazwę zawdzięcza „wyparzaniu” buzi rozgrzewającą zupą na bazie kapusty, którą miano jeść w Polsce tuż po wojnie w różnych wersjach, zwykle dużo skromniejszych niż nasza propozycja, którą znajdziecie poniżej.

Zobacz także:

Przepis na zupę parzybrodę

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka lub odpowiednia ilość udek
  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • Ok. 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania bulionu na skrzydełkach.
  2. Zalejcie mięso zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liść laurowy i gotujcie, zbierając szumowiny.
  3. Po ok. 40 min gotowania dodajcie obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora.
  4. Kiedy mięso będzie już miękkie, a bulion aromatyczny, dodajcie do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Po ok. 10 min gotowania dodajcie do środka poszatkowaną drobno młodą kapustę.
  6. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie pokrojony drobno koperek, doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawajcie z chlebem.
  8. Smacznego!