Przygotowywanie własnego nabiału ma dwie zalety. Po pierwsze dokładnie wiecie, co zostało dodane do produktu, a po drugie z wielką satysfakcją możecie otworzyć lodówkę i zaprezentować rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie zrobiony przysmak.
Podziw będzie tym większy, że panuje powszechne przekonanie, iż przygotowywanie własnego nabiału jest trudne i czasochłonne. Ten ser żółty zrobicie jednak w pół godziny. Odstawcie go potem do lodówki na kolejne 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Jakich grzybów użyć do domowego sera?
W sezonie grzybowym oczywiście dodawajcie leśne grzyby. Mają znacznie więcej aromatu niż zwykłe pieczarki czy boczniaki. Najlepsze będą te najszlachetniejsze, czyli borowiki i podgrzybki Do sera poza sezonem grzybowym proponujemy używać grzybów ususzonych jesienią.
Jak przygotować domowy żółty ser?
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1kg twarogu,
- 250g ulubionych grzybów.
a także
Zobacz także:
- 50g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy grzyby: oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i przesmażamy na gorącej patelni, na łyżce oleju. Początkowo nie mieszamy, a po 3-4 minutach obracamy na drugą stronę, podsmażamy i znowu obracamy. Pod koniec smażenia solimy, posypujemy gałką i jeszcze chwilę smażymy.
- Do garnka wlewamy mleko i dokładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby mleko nie zawrzało i nie wykipiało. Jak tylko wytrąci się serwatka, zdejmujemy z ognia.
- Na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy mleczną miksturę, odprowadzając nadmiar wody, a sam ser z powrotem wkładamy do garnka, solimy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy masę, która na tym etapie powinna być zbrylona, po czym dodajemy roztopione masło. Mieszamy ponownie, do połączenia składników.
- Serową mieszankę miksujemy, aż uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Możemy to zrobić ręcznym blenderem, zostawiając masę w garnku lub przełożyć do innego robota kuchennego czy blendera kielichowego.
- Przygotowujemy kąpiel wodną: naczynie z masą umieszczamy w większym garnku z gotująca się wodą. Gdy masa zacznie się roztapiać, dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i całość mieszamy.
- Przekładamy ser do brytfanki, najlepsza będzie keksówka, i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po pół godziny masa stanie się na tyle sprężysta, że będzie ją można kroić na plastry. Najlepiej jednak przygotować przysmak wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowany własnoręcznie ser żółty z grzybami podawajcie na kanapkach, na świeżej kajzerce z masłem będzie niesamowity, lub serwujcie jako przekąskę. Pokrójcie wówczas na grubsze plastry lub kawałki i wystawcie na desce z winogronami i orzechami.
Źródło: wprost.pl