Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Gotujmy.pl/alaa
Newsy

Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad

Doskonały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. To prosty pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady.

Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami

Składniki

  • 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • Mieszanka ostrych przypraw
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Przygotowanie

  1. Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą.
  2. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju.
  3. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą.
  4. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni.
  5. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła.
  6. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został.
  7. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę.
  8. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut.
  9. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Newsy
Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad
Sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie rodzinę! Wszyscy będą brali dokładkę.

Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku! Składniki na zapiekankę Okrasy 200 g pieczarek 1 kg ziemniaków 0,5 kg śmietanki kremówki Słoik suszonych pomidorów Cebula Czosnek Natka pietruszki Majeranek Rozmaryn Olej z suszonych pomidorów Masło Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano Sól Pieprz Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem. Smażcie do zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Przepis na gołąbki z pieczarkami to sposób na gołąbki delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych gołąbków z ryżem i z mięsem. Świetnie będą smakowały podane nie tylko z sosami, ale także z nierafinowanym olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie! Przepis na gołąbki z pieczarkami Składniki: 1 główka białej kapusty 20 dag ryżu 4 cebule 1 kg pieczarek Sól Pieprz Odrobina przyprawy typu kucharek Smalec lub olej Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni. Gotową cebulę dodajcie do ryżu. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie alternatywnego...

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach! Podroby – charakterystyka Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni? Przepis na żołądki drobiowe w potrawce Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki 1 średniej wielkości papryka 0,5 kg pieczarek 2 płaskie łyżki mąki litr wrzątku sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie).  W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą.  Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości.  Podczas kiedy żołądki się duszą,...