Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady.
Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie?
Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami
Składniki
- 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki)
- 2 piersi z kurczaka
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- Mieszanka ostrych przypraw
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą.
- Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju.
- Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą.
- Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni.
- Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła.
- Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został.
- W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę.
- Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut.
- Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: