Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady.

Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie?

Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami

Składniki

  • 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • Mieszanka ostrych przypraw
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą.
  2. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju.
  3. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą.
  4. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni.
  5. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła.
  6. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został.
  7. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę.
  8. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut.
  9. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: