Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu

Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać mielone?

Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami, surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką.

Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche.

Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka.

Jak przygotować soczyste mielone?

Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę.
Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 mała bułka (może być czerstwa)
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • Smalec do smażenia (to smalec odpowiada za niezwykły smak kotletów mielonych)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułkę moczymy w mleku do uzyskania efektu miękkości.
  2. Cebulę drobno kroimy w kostkę.
  3. Ręcznie mieszamy wszystkie składniki wraz z mięsem.
  4. Wyrabiamy masę na kotlety, aż mięso będzie odchodziło od ręki.
  5. Formujemy kotlety. By mięso nie kleiło się nam do rąk, należy moczyć dłonie w wodzie.
  6. Formujemy owalne kotlety i lekko je spłaszczamy.
  7. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu do uzyskania brązowego koloru z obu stron.
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Kotlety pożarskie
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Takich kotletów pożarskich w życiu nie jedliście! Jeden dodatek sprawia, że nabierają prawdziwego charakteru
Znudziły się wam już kotlety schabowe i mielone, a dalej chcielibyście zjeść kawałek smażonego mięsa j na obiad? Kotlety pożarskie to świetna alternatywa.

Zwykle, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, ruszamy na Zachód Europy. Kuchnia francuska, włoska, może grecka – to właśnie tam szukamy ciekawych dań, które mogłyby nieco ożywić nasze menu. Mniej doceniana jest kuchnia rosyjska – bardziej „swojska”, mniej wyszukana, ale jakby bliższa naszemu sercu. A może raczej podniebieniu! Dzisiaj na warsztat weźmiemy kotlety pożarskie. Klasyk kuchni naszych wschodnich sąsiadów ma ciekawą historię. W polskich knajpach serwowany był już w połowie XIX wieku. Przepis na to danie powstał niewiele wcześniej – pamiętajmy, że znaczna część Rzeczpospolitej pozostawała wtedy w składzie Imperium Rosyjskiego. Ciekawostką pozostaje także nazwa kotletów. Swoje źródło ma ona w nazwisku karczmarza w małej miejscowości Torżok w centralnej Rosji. O kotletach Pożarskiego pisał rymem blisko 200 lat temu nawet Aleksander Puszkin. W błędzie są z kolei ci, którzy wiążą historię kotletów pożarskich z Dymitrem Pożarskim, bohaterem antypolskiego powstania w Moskwie z początków XVII w. Dawna receptura niejakiego Jewdokima Pożarskiego nieco została już zmodyfikowana. Z rzadka nadziewamy kotlety jego imienia mięsem cielęcym, nie obsmażamy także niezmielonej kurzej piersi. Tak czy siak, te nietypowe kotlety mielone zawsze warto wypróbować. Oto przepis na kotlety pożarskie: Składniki: 50 dag mięsa mielonego z drobiu Cebula Ząbek czosnku Bułka namoczona w mleku 2 jaja Łyżka masła Majeranek Sól i pieprz Bułka tarta 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wyrabiamy masę na kotlety z mięsa, jednego jajka, masła i bułki. Doprawiamy łyżeczką majeranku, pieprzem i solą. Dodajemy wcześniej zeszkloną i pokrojoną na...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

Mielone z groszkiem i marchewką
Kulinarna chwila/gotujmy.pl
Newsy
Lubicie mielone z marchewką i groszkiem? Tak podane smakują o niebo lepiej
Ziemniaczane puree, marchewka z groszkiem z zasmażką, no i oczywiście kotlety mielone. To nasz sztandarowy zestaw na drugie danie. Dzisiaj zmodyfikujemy lekko ten standardowy obiad.

Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie. Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem. Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin. Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia. Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany. Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik) Puszka groszku zielonego (25 dag) 3-4 spore marchewki Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na...