Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku
Adobe Stock
Newsy

Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku

Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie. Najlepiej z przepisów babci.

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Zanim jednak przyjdzie nam podawać mielone, trzeba jej najpierw zrobić. Jak? Najlepiej w stary babciny sposób.

Kotlety mielone

Jak przygotować soczyste mielone?

Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę.

Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach.

Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

Z czym podawać mielone?

Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami, surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką.

Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche.

Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 mała bułka (może być czerstwa)
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • Smalec do smażenia (to smalec odpowiada za niezwykły smak kotletów mielonych)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułkę moczymy w mleku do uzyskania efektu miękkości.
  2. Cebulę drobno kroimy w kostkę.
  3. Ręcznie mieszamy wszystkie składniki wraz z mięsem.
  4. Wyrabiamy masę na kotlety, aż mięso będzie odchodziło od ręki.
  5. Formujemy kotlety. By mięso nie kleiło się nam do rąk, należy moczyć dłonie w wodzie.
  6. Formujemy owalne kotlety i lekko je spłaszczamy.
  7. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu do uzyskania brązowego koloru z obu stron.
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...

Kotlety mielone
Wikipedia Commons
Newsy
Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 
Doświadczone gospodynie znają przepis na kotlety mielone na wyrywki. Błędy przydarzyć się mogą młodszym adeptom sztuki gotowania. Oto co zrobić, by mielone były zwarte, pulchne i nierozpadające się.

Dzisiaj na warsztat weźmiemy najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania kotletów mielonych. Kiedy domownicy już ostrzą sobie zęby na wasze mielone, nagle na patelni dochodzi do małej awarii – kotlety rozpadają się na małe kawałki. W takich sytuacjach na ratunek jest już zwykle za późno. Kotlety smaży się przecież w dużych ilościach, wykładając je od razu na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy trafi wam się taka przykra wpadka, nie popadajcie w panikę. Nieudane kotlety można w mig przerobić na bazę do mięsnego sosu. Tak właśnie podsmażone mięso świetnie nada się do przygotowania przepysznego sosu bolońskiego z dodatkiem przecieru pomidorowego. Babcine sztuczki na kotlety mielone Zostawmy na razie sos i wróćmy do kotletów. Teraz skupmy się na tym, jak przygotowywać kotlety mielone, by w przyszłości uniknąć ich rozpadania. Zacznijmy od wyboru mięsa. Jeśli w kupionym przez was mięsie jest dużo wody, trzeba uciec się do sztuczek z zagęszczeniem mięsnej masy. Czasem zdarza się, że tańsze mięso, które kupiliście w zamkniętym pudełku jest po prostu zbyt wodniste. To prosta droga to rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia. Nie pozostaje nic innego jak skorzystać ze starego babcinego triku z pomocą namoczonej w mleku lub w wodzie bułki. Przed dodaniem jej do mięsa, wyciśnijcie z niej nadmiar wilgoci, a potem wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Inną opcją jest dosypanie do mięsa bułki tartej lub nawet kaszy manny. Nie możecie zapomnieć także o jajku, które ma za zadanie wiązać kotlety w jednolite formy. Jakie mięso wybrać do smażenia kotletów mielonych? Jeśli stosujecie się do tych podstawowych zasad podczas przygotowania kotletów, a problem rozpadającego się mięsa na patelni nie mija, trzeba szukać rozwiązania gdzie indziej. Może nim być wybór innego rodzaju mięsa. Kotlety nie mają prawa się udać, jeżeli mięso...

Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki. Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...