Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami.

Przepis na zupę krem z pokrzywy

Składniki:

  • Ok. 50 liści młodej pokrzywy
  • Zielona część pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • Ćwiartka selera
  • Śmietana 18%
  • 2 łyżki masła
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy.
  2. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie.
  3. Drobno posiekajcie liście pokrzywy.
  4. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  5. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki.
  6. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut.
  7. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  8. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  9. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli.
  10. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami.
  11. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
  12. Zupę zabielajcie kleksem śmietany.
  13. Podawajcie z grzankami lub tostami.
  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym ze świeżo zerwanych kwiatków mlecza.

Czytaj także:

Zobacz także: