Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami.
Przepis na zupę krem z pokrzywy
Składniki:
- Ok. 50 liści młodej pokrzywy
- Zielona część pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- Ćwiartka selera
- Śmietana 18%
- 2 łyżki masła
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy.
- Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie.
- Drobno posiekajcie liście pokrzywy.
- Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki.
- Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut.
- Doprawcie całość solą i pieprzem.
- Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli.
- Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami.
- Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
- Zupę zabielajcie kleksem śmietany.
- Podawajcie z grzankami lub tostami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym ze świeżo zerwanych kwiatków mlecza.
Czytaj także: