Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie

Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem.

Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tiramisu z truskawkami

Składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 30ml śmietanki kremówki
  • 500g truskawek
  • Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm
Zobacz także
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni

Przygotowanie

  1. Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji.
  2. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego.
  3. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta.
  4. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa.
  5. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty.
  6. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką.
  7. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych.
  8. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej.
  9. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem.
  10. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało.
  11. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto.
  12. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Newsy
Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Do tego ciasta potrzebujecie tylko 4 składników. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika z blachy.

Nie każdy lubi i potrafi piec ciasta, nie wszyscy mają czas i cierpliwość, by to zrobić. Z pomocą przychodzą proste desery bez pieczenia, które są tak łatwe do wykonania, że możecie zrobić je razem z dziećmi. Do ich wykonania naprawdę nie potrzeba specjalnych umiejętności. W dodatku potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników! Lekkie serniki na zimno z galaretką i owocami, napoleonka bez pieczenia, ciasto w stylu Rafaello, pysznej krówki czy 3-Bita – jest w czym wybierać. Taki „wypiek” doskonale sprawdzi się, gdy macie ochotę na coś w miarę szybkiego i łatwego do kawy albo gdy goście spontanicznie zapowiedzą się z wizytą kilka godzin wcześniej. Poniższe ciasto możecie lekko zmodyfikować i dodać np. startą czekoladę do kremu, kawałki bananów, truskawek albo pokrojoną w kostkę galaretkę. Przepis na szybkie ciasto z kremem z mascarpone i śmietanki Składniki 500g mascarpone 600ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 paczki słomek ptysiowych, podłużnych biszkoptów lub herbatników Przygotowanie Zimną śmietankę kremówkę wlejcie do miski i ubijcie na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodawajcie partiami serek mascarpone i miksujcie na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Możecie również zrobić to trzepaczką. W razie potrzeby dodajcie więcej cukru pudru, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka. Większą prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóżcie warstwę biszkoptów, herbatników lub słomek ptysiowych. Posmarujcie je warstwą gotowego kremu. Wierzch przykryjcie kolejną warstwą ciastek. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby ciastka zmiękły, a krem lekko stężał. Smacznego! Czytaj także:...

Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy
Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu
Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.   Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki! Przepis na piernikowe tiramisu Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Świąteczne pierniczki 50 dag serka mascarpone 5 jaj 100 g cukru 3 łyżki whisky Filiżanka mocnej, czarnej kawy 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin. I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.