Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem.

Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje!

Przepis na tiramisu z truskawkami

Składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 30ml śmietanki kremówki
  • 500g truskawek
  • Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm

Przygotowanie

  1. Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji.
  2. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego.
  3. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta.
  4. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa.
  5. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty.
  6. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką.
  7. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych.
  8. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej.
  9. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem.
  10. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało.
  11. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto.
  12. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: