Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem.
Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje!
Przepis na tiramisu z truskawkami
Składniki
- 500g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 30ml śmietanki kremówki
- 500g truskawek
- Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm
Przygotowanie
- Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji.
- Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego.
- Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta.
- Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa.
- Biszkopt przekrójcie na dwa blaty.
- Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką.
- Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych.
- Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej.
- Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem.
- Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało.
- Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto.
- Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: