Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny, warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny. 

Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami

Składniki na kruche ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 50g tartych migdałów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%

Składniki do dekoracji

  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 450g truskawek
  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto. 
  2. Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło.
  3. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem.
  4. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach.
  6. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo.
  7. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie.
  8. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wygładźcie.
  9. Na wierzch wyłóżcie truskawki – w całości lub pokrojone w cienkie plasterki.
  10. Między truskawki włóżcie listki świeżej mięty. Całość możecie jeszcze posypać cienką warstwą cukru pudru. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: