Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny, warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.
Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami
Składniki na kruche ciasto
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g tartych migdałów
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
Składniki do dekoracji
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 450g truskawek
- Listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
- W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.
- Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło.
- Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem.
- Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach.
- W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo.
- Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie.
- Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wygładźcie.
- Na wierzch wyłóżcie truskawki – w całości lub pokrojone w cienkie plasterki.
- Między truskawki włóżcie listki świeżej mięty. Całość możecie jeszcze posypać cienką warstwą cukru pudru. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: