W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie.

Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu.

Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach.

Przepis na szczaw w słoiku na zimę

Składniki

  • 1,5kg szczawiu
  • 1,5l wody
  • 1-2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie.
  2. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki.
  3. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól.
  4. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut.
  5. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Co zrobić ze szczawiu?

Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia).

Z czym podać zupę szczawiową?

Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny albo jogurt grecki. Szczawiowa wspaniale smakuje zarówno z młodymi ziemniakami jak i jajkiem ugotowanym na twardo.

Czytaj także: