Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek.

Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki. Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem!

Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem)
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jaj
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży)
  • 1 kg agrestu
  • 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły.
  2. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem.
  3. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto.
  4. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm.
  6. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym.
  7. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach.
  8. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: