Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek.
Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki. Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem!
Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem)
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka jaj
- 3 łyżki śmietany 18%
- 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży)
- 1 kg agrestu
- 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły.
- Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem.
- Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto.
- Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika.
- Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm.
- Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym.
- Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: