Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta

Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.
Hubert Rój
maj 22, 2021

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek.

Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki. Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem)
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jaj
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży)
  • 1 kg agrestu
  • 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły.
  2. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem.
  3. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto.
  4. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm.
  6. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym.
  7. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach.
  8. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
sernik bez spodu przepis
AdobeStock
Newsy Pieczesz w ten sposób sernik? Nic dziwnego, że nie wychodzi. Oto najlepszy przepis
Ciasta mogą stanowić duże wyzwanie - wie o tym każdy, komu choć raz wyszedł zakalec! Dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać, by sernik wyszedł idealny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne! Nie czytasz dokładnie przepisów Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi. Za mała forma Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca? Przepis na sernik bez spodu Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda! 1 kg twarogu w wiaderku 10 dag mąki ziemniaczanej Szklanka cukru (ok. 20 dag) 5 jaj Płaska łyżeczka sody Kilkanaście rodzynek Cukier wanilinowy Aromat...

Przeczytaj
Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem
Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda. Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa. W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”. Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek. Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży. Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem. Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie. Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk) Składniki: 80 dag mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) 2 łyżki oliwy Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Kminek Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe...

Przeczytaj
Chleb
Netka/gotujmy.pl
Newsy Jedliście kiedyś chleb z garnka? Raz spróbujecie, a będziecie go robić codziennie
Marzycie o swoim własnym chlebie, a nie macie odpowiedniego pieca? Nic straconego. Wystarczy naczynie żaroodporne!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu. Zakwas, mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy. Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni. Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi. Przepis na „chleb z garnka” Składniki: 75 dag mąki pszennej 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania) Łyżka soli Łyżka cukru 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką. Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C. Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a...

Przeczytaj
sernik przepis
Pixabay
Newsy Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...

Przeczytaj