Ze względu na swoje zdrowotne działanie, syrop sosnowy często polecany jest przez lekarzy osobom cierpiącym na silny kaszel. Mało kto jednak wie, że można przygotować syrop z pędów sosny we własnym zakresie.
Jeśli marzy się wam wzbogacenie domowej apteczki takim naturalnym specyfikiem, koniecznie szybko przystąpcie do działania. Pędy sosny powinno zbierać się bowiem późną wiosną, między kwietniem a majem.
Jakie pędy wybierać? Do sporządzenia syropu nadadzą się jasnozielone przerosty. Wybierajcie nie za długie pędy, gdyż te starsze będą zawierały mniej zdrowotnego soku. Zbierając lepkie pędy, pamiętajcie o tym, by nie „ogołocić” z nich całego drzewa – można je w ten sposób uszkodzić.
Przepis na syrop z pędów sosny
Składniki:
- Ok. 1 l młodych pędów sosny
- Cukier
- Woda
Przygotowanie:
- Pędy sosny umyjcie delikatnie przy użyciu bieżącej wody.
- By pędu sosny puściły sok, pokrójcie je na mniejsze kawałki o wielkości ok. 1 cm. Pędy puszczą sok także w wyniku ugniatania.
- Przygotujcie czyste i wyparzone słoiki i układajcie w nich na zmianę pędy i cukier. Warstwy pędów powinny sięgać ok. 3 cm – przysypujcie je za każdym razem 4 łyżeczkami cukru.
- Kiedy słoiczek będzie już napełniony, dodajcie do niego odrobinę wody.
- Zakręćcie słoik i odstawcie na ok. 1 tydzień w ciepłe, nasłonecznione miejsce – najlepiej na parapet.
- Po ok. 1 tygodniu zlejcie powstały syrop do jednego słoiczka lub innego naczynia.
- Tak przygotowany syrop powinno się przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
- W razie pojawienia się kaszlu podawajcie ok. 1 łyżeczkę syropu do wypicia.
Jeżeli szukacie dodatkowych domowych sposób na kaszel i przeziębienie, koniecznie wypróbujcie ten przepis na syrop miodowo-cytrusowy.