Ze względu na swoje zdrowotne działanie, syrop sosnowy często polecany jest przez lekarzy osobom cierpiącym na silny kaszel. Mało kto jednak wie, że można przygotować syrop z pędów sosny we własnym zakresie.

Jeśli marzy się wam wzbogacenie domowej apteczki takim naturalnym specyfikiem, koniecznie szybko przystąpcie do działania. Pędy sosny powinno zbierać się bowiem późną wiosną, między kwietniem a majem.

Jakie pędy wybierać? Do sporządzenia syropu nadadzą się jasnozielone przerosty. Wybierajcie nie za długie pędy, gdyż te starsze będą zawierały mniej zdrowotnego soku. Zbierając lepkie pędy, pamiętajcie o tym, by nie „ogołocić” z nich całego drzewa – można je w ten sposób uszkodzić.

Przepis na syrop z pędów sosny

Składniki:

  • Ok. 1 l młodych pędów sosny
  • Cukier
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Pędy sosny umyjcie delikatnie przy użyciu bieżącej wody.
  2. By pędu sosny puściły sok, pokrójcie je na mniejsze kawałki o wielkości ok. 1 cm. Pędy puszczą sok także w wyniku ugniatania.
  3. Przygotujcie czyste i wyparzone słoiki i układajcie w nich na zmianę pędy i cukier. Warstwy pędów powinny sięgać ok. 3 cm – przysypujcie je za każdym razem 4 łyżeczkami cukru.
  4. Kiedy słoiczek będzie już napełniony, dodajcie do niego odrobinę wody.
  5. Zakręćcie słoik i odstawcie na ok. 1 tydzień w ciepłe, nasłonecznione miejsce – najlepiej na parapet.
  6. Po ok. 1 tygodniu zlejcie powstały syrop do jednego słoiczka lub innego naczynia.
  7. Tak przygotowany syrop powinno się przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
  8. W razie pojawienia się kaszlu podawajcie ok. 1 łyżeczkę syropu do wypicia.

Jeżeli szukacie dodatkowych domowych sposób na kaszel i przeziębienie, koniecznie wypróbujcie ten przepis na syrop miodowo-cytrusowy.

Zobacz także: