Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha

Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego?

Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte.

Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych.

Zobacz także
domowy syrop przepis

Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić

syrop z pigwy do herbaty

Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
  • Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą.
  2. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min.
  3. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę.
  4. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej.
  5. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier.
  6. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  7. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy.
  8. Przygotujcie świeże, czyste lub wyparzone butelki albo słoiczki.
  9. Po 2 godzinach gotowania przelejcie gęsty syrop do butelek.
  10. Syrop powinien nadawać się do spożycia po upływie 2 miesięcy od ugotowania.
  11. Gotowe!

Jeżeli chcecie przyrządzić we własnym zakresie jeszcze inny, zdrowotny syrop, gorąco polecamy przepis na syrop z pędów sosny na kaszel.

Czytaj także:

Kasia Dowbor
ons
Newsy
Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami
Gospodyni polsatowskiego show „Nasz nowy dom” nie tylko pomaga w swoich programach potrzebującym rodzinom, ale również służy radą!

Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają? To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki. Eliksir Kasi Dowbor 61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych. Przepis do notesu Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować. Przepis na syrop z mniszka Składniki: 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki) 1 cytryna 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów. Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą. Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę. Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania....

Na bóle, wzdęcia i infekcje. Będziecie pod wrażeniem działania tego naparu. Wystarczy 10 min parzenia
Adobe Stock
Zdrowie
Na bóle, wzdęcia i infekcje. Będziecie pod wrażeniem działania tego naparu. Wystarczy 10 min parzenia
Mniszek lekarski to roślina o niesamowitych walorach. Ma tak dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości, że po prostu nie wystarczy miejsca, by je wszystkie opisać.

Wszelkiego rodzaju bóle, wzdęcia, infekcje - na to wszystko receptą może być mniszek lekarski. Wystarczy przygotować z niego zdrowotną herbatkę. Porady i wskazówki znajdziecie poniżej. Walory zdrowotne herbatki z mniszka lekarskiego Herbatki ziołowe wróciły do łask. Polecają je lekarze, piją je chorzy, a także ci, którzy choroby chcą za wszelką cenę uniknąć. Wszyscy korzystają z mądrości naszych babć, które sporządzały napary i mikstury z wszelkiego rodzaju ziół. Jednym z najbardziej cenionych wśród nich jest z pewnością mniszek lekarski. Tak jest, lekarski - to słowo nie bez przyczyny znajduje się w nazwie tej rośliny. Warto wspomóc swoje zdrowie poprzez szklankę herbaty z mniszka raz na jakiś czas. Często mylony z mleczem (albo też właśnie tak zamiennie nazywany) mniszek może pochwalić się całą litanią prozdrowotnych walorów. Od właściwości zwalczających komórki nowotworowe, przez cenne wsparcie w okresie różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych i moczowych, aż po walory wspierające trawienie.  Kiedy zbierać i suszyć mniszek lekarski? Mniszek lekarski w celach spożywczych zbierany jest w różnych okresach. Jesienią odkopuje się starsze korzenie mniszka, wiosną zbieramy jego koszyczki kwiatowe, a także liście. Ważne, by podczas zbioru nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem, popularnym chwastem. Mlecz ma pędy wyrastające z pojedynczej łodygi, a także zbitą główkę. Mniszek lekarski z kolei wypuszcza swoje pędy bezpośrednio z gleby, a na jego łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Gdy mniszek przekwitnie, mamy do czynienia z łatwym do zdmuchnięcia dmuchawcem.  Jak przyrządzić herbatkę z mniszka lekarskiego? Skupmy się zatem na mniszku lekarskim. Jak zrobić z niego zdrowotną herbatkę? Tutaj mamy pewną dowolność....

Ten napar przynosi ulgę w bólach, zawrotach głowy i bezsenności. Wypróbujcie ludowy sposób na bóle migrenowe
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny przynosi ulgę w bólach, zawrotach głowy i bezsenności. Wypróbujcie ludowy sposób na bóle migrenowe
Intensywnie żółte kwiatki, które pojawiają się na wiosnę mają silne, lecznicze właściwości. Wypróbujcie je na migrenę.

Już Karol Darwin interesował się zdrowotnymi właściwościami pierwiosnka lekarskiego. Najczęściej, roślina kojarzona jest z takimi dolegliwościami, jak infekcje dróg oddechowych i moczowych oraz z działaniem moczopędnym. Jednak od wieków wykorzystywana jest także jako lek przeciwbólowy, skuteczny w przypadku migreny i bólu głowy. Przygotujcie z niej napar. Ludowy napar na migrenę i ból głowy Surowcem leczniczym jest cała roślina tj. zarówno wysuszone kwiaty z kielichami, jak i wysuszone kłącza i korzenie. Napar z pierwiosnka załagodzi migreny i bóle głowy, dolegliwości miesiączkowe i okresu przekwitania, pomoże na bezsenność. Jest też dobrym środkiem wykrztuśnym. Stosowany jest jako składnik leków na kaszel np. popularnego syropu wykrztuśnego „Bronchosol”. Jeśli przygotowujecie napar z pierwiosnka samodzielnie zebranego, zwróćcie uwagę, aby rósł, na nieskazitelnie czystym terenie, nie w pobliżu dróg czy fabryk. Jeśli nie macie dostępu do takich roślin, lepiej kupić gotowe w sklepie zielarskim. Napar można przygotować zarówno z suszu kwiatostanów, jak i suszonych korzeni.  Przygotowanie: 2 łyżki suszu pierwiosnka lekarskiego wsypcie do garnka, zalejcie 400 ml wrzątku i gotujcie 5 minut. Odstawcie na 15 minut. Przecedźcie i pijcie co godzinę. Pierwiosnek lekarki — skąd go wziąć? Pierwiosnek jest rośliną, której lecznicze właściwości były cenione od dawna. Przed pewien czas była objęta ochroną gatunkową, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska, ale od 2014 nie podlega już ochronie. Lecznicze właściwości ma cała roślina, zarówno kwiaty, które są suszone i używane do naparów najczęściej, jak i korzenie, których działanie jest podobne do kwiatów, jednak silniejsze....

Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie ten syrop na obniżenie cholesterolu. To działa!
Adobe Stock
Newsy
Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie tę miksturę na obniżenie cholesterolu. To działa!
Macie problem z cholesterolem? A może boicie się tego, że jesteście w tak zwanej grupie ryzyka? Czas zrobić krok w kierunku zdrowia i zacząć stosować domowe sposoby na walkę ze złym cholesterolem i złogami – takim jest właśnie mikstura z kilku prostych składników.

Szukacie domowych sposobów na walkę o swoje zdrowie? Tabletki i pigułki powinny być ostatecznością. Lepiej chronić swój organizm przed podwyższeniem poziomu cholesterolu i innymi schorzeniami poprzez właściwą, zbalansowaną dietę, a także poprzez domowe, zdrowe specyfiki. Takie jak choćby arcyzdrowy syrop , a właściwie napój z kilku prostych składników. Zobaczcie sami jak wspaniałe właściwości ma mikstura z wyciśniętych cytryn, czosnku i imbiru: Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu Oczyszcza tętnice ze złogów i niebezpiecznych toksyn Przyspiesza pracę układu trawiennego i dobrze wpływa na przemianę materii Pomaga w walce z wzdęciami Przeciwdziała infekcjom i zakażeniom – jest polecana w walce z pierwszymi oznakami grypy Przepis na miksturę czyszczącą tętnice ze złogów Składniki: 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 l wody Przygotowanie: Obierzcie imbir, cytrynę i czosnek ze skórki. Zetrzyjcie imbir na tarce, czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cytrynę pokrójcie na małe kawałeczki. Wszystkie składniki razem z wodą wrzućcie do blendera kielichowego i zmiksujcie całość na gładki płyn. Przygotowany płyn przelejcie do garnka i podgrzejcie na gazie. Nie doprowadzajcie mikstury do wrzenia – wyższa temperatura sprawi, że składniki utracą swoje cenne właściwości. Przelejcie gotowy płyn do dzbanka i przetrzymujcie w lodówce do kilku dni. Przygotowaną miksturę pijcie na czczo – jedna porcja to niepełna szklanka (ok. 200 ml). Na zdrowie! Wiosną polecamy wam także zdrowe syropy ze świeżych ziół. Syrop z mniszka lekarskiego zwalczy ból gardła czy brzucha, a na kaszel najlepiej sprawdzi się babciny syrop z pędów sosny . Czytaj także: Katarzyna Dowbor...