Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha

Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego?

Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte.

Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych.

Zobacz także
domowy syrop przepis

Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić

syrop z pigwy do herbaty

Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
  • Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą.
  2. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min.
  3. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę.
  4. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej.
  5. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier.
  6. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  7. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy.
  8. Przygotujcie świeże, czyste lub wyparzone butelki albo słoiczki.
  9. Po 2 godzinach gotowania przelejcie gęsty syrop do butelek.
  10. Syrop powinien nadawać się do spożycia po upływie 2 miesięcy od ugotowania.
  11. Gotowe!

Jeżeli chcecie przyrządzić we własnym zakresie jeszcze inny, zdrowotny syrop, gorąco polecamy przepis na syrop z pędów sosny na kaszel.

Czytaj także:

Kasia Dowbor
ons
Newsy
Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami
Gospodyni polsatowskiego show „Nasz nowy dom” nie tylko pomaga w swoich programach potrzebującym rodzinom, ale również służy radą!

Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają? To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki. Eliksir Kasi Dowbor 61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych. Przepis do notesu Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować. Przepis na syrop z mniszka Składniki: 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki) 1 cytryna 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów. Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą. Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę. Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania....

Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie ten syrop na obniżenie cholesterolu. To działa!
Adobe Stock
Newsy
Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie tę miksturę na obniżenie cholesterolu. To działa!
Macie problem z cholesterolem? A może boicie się tego, że jesteście w tak zwanej grupie ryzyka? Czas zrobić krok w kierunku zdrowia i zacząć stosować domowe sposoby na walkę ze złym cholesterolem i złogami – takim jest właśnie mikstura z kilku prostych składników.

Szukacie domowych sposobów na walkę o swoje zdrowie? Tabletki i pigułki powinny być ostatecznością. Lepiej chronić swój organizm przed podwyższeniem poziomu cholesterolu i innymi schorzeniami poprzez właściwą, zbalansowaną dietę, a także poprzez domowe, zdrowe specyfiki. Takie jak choćby arcyzdrowy syrop , a właściwie napój z kilku prostych składników. Zobaczcie sami jak wspaniałe właściwości ma mikstura z wyciśniętych cytryn, czosnku i imbiru: Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu Oczyszcza tętnice ze złogów i niebezpiecznych toksyn Przyspiesza pracę układu trawiennego i dobrze wpływa na przemianę materii Pomaga w walce z wzdęciami Przeciwdziała infekcjom i zakażeniom – jest polecana w walce z pierwszymi oznakami grypy Przepis na miksturę czyszczącą tętnice ze złogów Składniki: 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 l wody Przygotowanie: Obierzcie imbir, cytrynę i czosnek ze skórki. Zetrzyjcie imbir na tarce, czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cytrynę pokrójcie na małe kawałeczki. Wszystkie składniki razem z wodą wrzućcie do blendera kielichowego i zmiksujcie całość na gładki płyn. Przygotowany płyn przelejcie do garnka i podgrzejcie na gazie. Nie doprowadzajcie mikstury do wrzenia – wyższa temperatura sprawi, że składniki utracą swoje cenne właściwości. Przelejcie gotowy płyn do dzbanka i przetrzymujcie w lodówce do kilku dni. Przygotowaną miksturę pijcie na czczo – jedna porcja to niepełna szklanka (ok. 200 ml). Na zdrowie! Wiosną polecamy wam także zdrowe syropy ze świeżych ziół. Syrop z mniszka lekarskiego zwalczy ból gardła czy brzucha, a na kaszel najlepiej sprawdzi się babciny syrop z pędów sosny . Czytaj także: Katarzyna Dowbor...

Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy
Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie
Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego , syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią! Babka lancetowata – co to jest? Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona. Zastosowanie babki lancetowatej Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze. Dawniej zalecało się sok z babki na: Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży Okładano nią złamane kończyny Przykładano do opuchniętych stawów Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary Babka w medycynie ludowej Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na: Chrypkę Przewlekły kaszel Nieżyty pokarmowe Nieżyty przewodów moczowych Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary Babka lancetowata na przeziębienia Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę...

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...