Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha

Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.
Hubert Rój
kwiecień 28, 2021

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego?

Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte.

Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych.

Zobacz także

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
  • Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą.
  2. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min.
  3. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę.
  4. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej.
  5. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier.
  6. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  7. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy.
  8. Przygotujcie świeże, czyste lub wyparzone butelki albo słoiczki.
  9. Po 2 godzinach gotowania przelejcie gęsty syrop do butelek.
  10. Syrop powinien nadawać się do spożycia po upływie 2 miesięcy od ugotowania.
  11. Gotowe!

Jeżeli chcecie przyrządzić we własnym zakresie jeszcze inny, zdrowotny syrop, gorąco polecamy przepis na syrop z pędów sosny na kaszel.

Czytaj także:

Komentarze