Devolay
buciol78/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pyszny kotlet devolay od Magdy Gessler. Zawiera w środku tylko jedno właściwe nadzienie

Magda Gessler wie, co lubią Polacy. W swoim programie nieraz uczyła restauratorów jak powinien wyglądać właściwy kotlet devolay. Przypomnijmy sobie jej rady.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kotlet devolay wbrew pozorom nie przywędrował do Polski z Francji. Francuskie pochodzenie nazwy to tylko złudzenie – zresztą pierwotna nazwa tego dania ma nieco inną formę zapisu: de volaille. Jako, że język francuski sprawia nam nieco problemów, przyjęła się angielska, łatwiejsza forma zapisu.

Żeby było jeszcze ciekawiej – kotlety devolay nie mają nic wspólnego ani z Francją, ani z Anglią.
Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem swoje korzenie mają w Imperium Rosyjskim! Nie bez przyczyny jego międzynarodowa nazwa to po prostu kotlet po kijowsku.

Przyznacie sami, że z taką nazwą nasze drobiowe danie jakoś traci na elegancji i szyku. Skąd wzięła się  nazwa „de volaille”? Zwrot ten oznacza po francusku ni mniej, ni więcej jak po prostu… „z drobiu”.
Podobno w ten sposób kucharze z Rosji i Ukrainy starali się jak najlepiej zareklamować swoje kotlety zwolennikom francuskiego gotowania.

Kotlety po kijowsku nie cieszą się szczególnym poważaniem wśród Francuzów i w całej zachodniej Europie. Są za to jednym z ulubionych dań w krajach, które niegdyś należały do sowieckiej strefy wpływów. Czy to dobrze, czy źle – tego nie oceniamy. Ważne, że popularne „devolaye” wciąż nam smakują.

Teraz czas na przepis na kotlety devolay inspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Z przepisu wyjdą nam 4 kotlety.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 40 g masła (ok. ¼ kostki)
  • Bułka tarta
  • Mąka pszenna
  • Jajko
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy dość cienko, podobnie jak na schabowe.
  • Doprawiamy mięso pieprzem i solą.
  • Na każdym kotlecie układamy pokrojone w słupki masło i zawijamy w formę roladek (niektórzy formują z masła podłużne wałki, które potem chłodzą w lodówce – jest to jednak zbyteczne. Masło i tak rozpuści się wewnątrz naszych kotletów)
    Jeżeli chcemy, dodajmy do środka nieco ulubionych ziół – będzie to jednak odstępstwo od podstawowego przepisu na kotlety de volaille, które zawierają w sobie jedynie masło)
  • Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą.
  • Obtaczamy roladki w powyższej kolejności i smażymy na głębokim tłuszczu.
  • Podajemy np. z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką.

 

Komentarze
makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Przeczytaj