Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89. 

Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis

Składniki na gofry

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki

Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady.

Przygotowanie

  1. Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno.
  2. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko).
  3. Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy.
  5. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste.
  6. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i mocy urządzenia, które posiadacie.
  7. Gotowe gofry studźcie na kratce.
  8. Podawajcie, gdy delikatnie przestygną z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną z truskawkami i polewą z rozpuszczonej czekolady.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: