Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek.

Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad, albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami. Robert podpowiada jak przyprawić twarożek, żeby wydobyć z niego najlepszy smak.

Składniki na gzika

  • Kilogram ziemniaków
  • Łyżeczka masła
  • Sól
  • 500 g twarogu
  • Kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • Pęczek szczypiorku

Przyprawy do gzika:

  • Szałwia
  • Tymianek
  • Cząber
  • Koper i koperek do gotowania ziemniaków
  • Kwiaty rukoli

Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza

  1. Umyjcie ziemniaki.
  2. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper
  3. Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno.
  4. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
  5. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie.
  6. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach.
  7. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki.
  8. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok.

Gzika możecie zaserwować na letni obiad. Dobrze smakuje na ciepło, ale w gorący dzień sprawdzi się też jako zimny posiłek. Możecie dowolnie modyfikować przepis dodając różnorodne zioła i przyprawy.

Zobacz także:

Źródło: maklowicz.pl