Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy

Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad, albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami. Robert podpowiada jak przyprawić twarożek, żeby wydobyć z niego najlepszy smak.

Składniki na gzika

  • Kilogram ziemniaków
  • Łyżeczka masła
  • Sól
  • 500 g twarogu
  • Kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • Pęczek szczypiorku

Przyprawy do gzika:

  • Szałwia
  • Tymianek
  • Cząber
  • Koper i koperek do gotowania ziemniaków
  • Kwiaty rukoli
Zobacz także
Kandydat Roberta Makłowicza wygrał wybory w Rzeszowie. Podróżnik dotrzyma wyborczej obietnicy?

Kandydat Roberta Makłowicza wygrał wybory w Rzeszowie. Podróżnik dotrzyma wyborczej obietnicy?

Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem trochę i świnki morskie przy tym, to nic"

Makłowicz zdradził, co robi, gdy skończą mu się mielonka i piwo. Fani są zdumieni

Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza

  1. Umyjcie ziemniaki.
  2. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper
  3. Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno.
  4. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
  5. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie.
  6. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach.
  7. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki.
  8. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok.

Gzika możecie zaserwować na letni obiad. Dobrze smakuje na ciepło, ale w gorący dzień sprawdzi się też jako zimny posiłek. Możecie dowolnie modyfikować przepis dodając różnorodne zioła i przyprawy.

Źródło: maklowicz.pl

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...

Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem trochę i świnki morskie przy tym, to nic"
ONS.pl
Newsy
Makłowicz zdradził, co robi, gdy skończą mu się mielonka i piwo. Fani są zdumieni
Robert Makłowicz opublikował zdjęcie z wyjątkowego obiadu spożywanego, bo… skończyły mu się mielonka i piwo. Fani zachwycają się poczuciem humoru kucharza.

Robert Makłowicz to ogromny fan Chorwacji, którą bardzo często odwiedzał na antenie swojego programu kulinarnego. Jakiś czas temu udało mu się także spełnić swoje marzenie i zakupić dom w Dalmacji. W słonecznej posiadłości spędza obecnie trzy miesiące rocznie, ciesząc się ciepłą pogodą i lokalnymi przysmakami. Teraz słynny kucharz opublikował na swoim Instagramie wakacyjne zdjęcie, na którym spożywa obiad na… luksusowym jachcie. Okrasił je też zabawnym podpisem. Makłowicz na jachcie. Szampan i ostrygi Dom Makłowicza znajduje się w miejscowości Pelješac (w głębi lądu), jednak w przeciągu ostatniego tygodnia ulubieniec internautów wybrał się na rejs jachtem. Udostępnił także zdjęcie z malowniczej wycieczki. Jego obiad spożywany na pokładzie był wyjątkowo wykwintny: na fotografii widać butelkę szampana i ostrygi – popularne i wyjątkowo pyszne właśnie w Chorwacji.  „Gdy na jachcie w Dalmacji skończą Wam się mielonka i piwo, nie wpadajcie w panikę...” – napisał Robert Makłowicz.  Komentarz nie został jednak odebrany jako snobizm, a zabawny żart. Wierne grono fanów Makłowicza rzadko kieruje do swojego ulubieńca jakiekolwiek słowa krytyki. Pod postami autora programów i książek kulinarnych najczęściej można przeczytać setki pochwał, pozdrowień i wyrazów miłości. Fani zachwyceni luksusowym posiłkiem Makłowicza „W wieku 39 lat mamy już tylko proste marzenia. Chcielibyśmy być jedną z tych ostryg” – skomentował współprowadzący jedno z najpopularniejszych kont na Instagramie: Make Life Harder.  Blogerzy stale udostępniają i komentują treści publikowane przez Roberta Makłowicza i w pewnym sensie są odpowiedzialni za jego doskonałą opinię wśród internautów.      ...

Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny
ONS/Adobe Stock
Newsy
Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny
Ukochany kucharz Polaków zdradza trik na wyjątkowo prostą w przygotowaniu potrawę, która zachwyci gości i domowników. Wystarczą zaledwie dwa składniki z delikatesów, aby poczuć nutkę luksusu! 

Robert Makłowicz to niekwestionowany król polskiej gastronomii. Uwielbiany przez widzów kucharz dzieli się swoją miłością do gotowania nie tylko przed kamerą, ale także w swoim internetowym magazynie. Makłowicz, który przez wiele lat prowadził kultowy program w Telewizji Polskiej, obecnie publikuje swoje filmy na YouTube, a także pisze teksty na własny portal maklowicz.pl.  Przepisy Roberta Makłowicza Jak wiadomo, gwiazdor ma niezwykle wszechstronne gusta kulinarne, wśród których znajduje się także kuchnia śródziemnomorska czy wszelkiej maści makarony. Makłowicz uwielbia poznawać tajniki lokalnych kuchni i nowe, nawet najbardziej egzotyczne smaki. Od lat otwiera Polaków na nieznane doświadczenia kulinarne i prezentuje im nie tylko ciekawe receptury, ale także zwyczaje kulturowe i piękne widoki z innych stron świata. Kucharz słynie również ze swojego wyjątkowego poczucia humoru i słonecznej osobowości, które sprawiają, że kochają go zarówno młodsi, jak i starsi widzowie.  Ulubieniec Polaków często zdradza przepisy, które robią piorunujące wrażenie, ale wcale nie wymagają wielu godzin przygotowań i długiej listy zakupów – jeden z nich prezentujemy poniżej! Chociaż obecne tu kapary czy anchois mogą sprawiać wrażenie wytwornych produktów, są one dostępne już w większości supermarketów – często nawet w sieciach typu Lidl czy Biedronka. Przepis na makaron po marynarsku według Roberta Makłowicza Składniki: 400 g makaronu penne (rurek) 2-3 łyżki oliwy 2-3 fileciki solonych sardeli (anchois) 3 ząbki czosnku łyżka kaparów 300 ml białego wina pęczek natki pietruszki mała gałązka rozmarynu oliwa sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić drobno posiekany...

bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...