Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia.
Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście.
Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety.
Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń.
Zobacz także:
Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa.
Przepis na parówki w naleśniku
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- Pół szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- Ok. 20 dag mąki pszennej
- Szczypta soli
- Ok. 6 parówek
- Ok. 8 plastrów sera żółtego
- 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką.
- Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu.
- Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Smacznego!