Parówka w naleśniku
wiola11/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na oszczędny i wyśmienity posiłek. Parówki w naleśniku robi się w mig. Głód znika na długo

Parówka w cieście. Pierwsze skojarzenie to oczywiście hot dog. Zamiast popularnego fast-fooda ze stacji paliw, wybierzmy domowe parówki w cieście naleśnikowym!
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia.

Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście.

Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety.

Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń.

Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na parówki w naleśniku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Ok. 20 dag mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Ok. 6 parówek
  • Ok. 8 plastrów sera żółtego
  • 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką.
  3. Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu.
  4. Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju.
  5. Smacznego!
Komentarze
Magda Gessler 25 lat temu
ons
Newsy Masz ochotę na naleśniki? Przyrządź je, jak sama Magda Gessler. Jeden składnik totalnie cię zaskoczy
Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu. A jak Magda Gessler robi swoje naleśniki? Sprawdźcie koniecznie! Śniadanie, obiad, deser i kolacja To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem. Naleśniki a’la Gessler Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret? Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis! Tak zmieniła klasyczne składniki: Zamiast wody – woda gazowana Zamiast oleju – masło klarowane Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników! Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą.   Aby przyrządzić naleśniki według receptury Magdy Gessler, przygotujcie: 1 szklankę wody gazowanej Dwie szklanki mąki 1 szklankę mleka 3 jaja Płaską łyżeczkę soli Masło klarowane Przygotowanie Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją...

Przeczytaj
marcin prokop
ONS
Gwiazdy Nie uwierzysz, czym Marcin Prokop przygotowywał za młodu naleśniki! Internet oniemiał, gdy to zobaczył!
Mówiąc, że ktoś jest "pomysłowy w kuchni" nie do końca mamy na myśli to, co wymyślił Marcin!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie istnieje chyba prostsze danie niż naleśniki (może oprócz jajecznicy). Wydawałoby się więc, że każdy spokojnie powinien sobie z nim poradzić. Jednak do przygotowania naleśników niezbędny jest mikser lub bardzo wprawne ręce do mieszania składników. Co zrobić, gdy brakuje nam jednego i drugiego? Okazuje się, że przydatna jest też… tęga głowa! Sprawdźcie, jak z naleśnikami radził sobie za młodu Marcin Prokop! Pomysłowy Marcin Prokop jest dziś znany głównie jako prezenter telewizyjny z programów śniadaniowych, ale nie wszyscy może pamiętają, że przez lata z sukcesem pisał artykuły do znanych gazet opiniotwórczych. Był też dyrektorem w dziale marketingu i redaktorem naczelnym. Cała jego kariera opiera się na wykorzystaniu kreatywności i wymyślaniu pomysłowych rozwiązań. Nie dziwi zatem, że już na studiach udowadniał, że potrafi myśleć naprawdę niekonwencjonalnie! Naleśniki bez miksera? Niedawno Marcin Prokop podzielił się w mediach społecznościowych zdjęciem z lat młodości. Widzimy na nim, jak Ledwie dwudziestokilkuletni Prokop z uśmiechem miesza masę na naleśniki za pomocą… wiertarki! Nawet w czasach studenckich bywałem kreatywny. Ciasto na czekoladowe naleśniki, miksowane wiertarką – musiałem obejrzeć o jeden odcinek „Mac Gyvera” za dużo. A może to była „piła”…? – śmieje się dziennikarz.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Marcin Prokop (@_marcinprokop_) Prawda, że pomysłowe? Jednak ostrzegamy – nie róbcie tego w domu!  ...

Przeczytaj