Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia.

Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście.

Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety.

Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń.

Zobacz także:

Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa.

Przepis na parówki w naleśniku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Ok. 20 dag mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Ok. 6 parówek
  • Ok. 8 plastrów sera żółtego
  • 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką.
  3. Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu.
  4. Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju.
  5. Smacznego!