Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem.
Ciasto brzdąc poznański
Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski.
W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty.
Składniki:
Biszkopt:
Zobacz także:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 110g mąki ziemniaczanej
- 60g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Masa:
- 1 litr słodkiej śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut.
- Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki.
- Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy.
- Rozkrawamy na dwa blaty.
- Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao.
- Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc.
- Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej.
- Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić.
- Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
- Dodajemy ostudzoną żelatynę.
- 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy.
- Pozostała masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.