Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem.

Ciasto brzdąc poznański

Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski.

W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty.

Składniki:

Biszkopt:

Zobacz także:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110g mąki ziemniaczanej
  • 60g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Masa:

  • 1 litr słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut.
  2. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki.
  3. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy.
  4. Rozkrawamy na dwa blaty.
  5. Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao.
  6. Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc.
  7. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej.
  8. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić.
  9. Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
  10. Dodajemy ostudzoną żelatynę.
  11. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy.
  12. Pozostała masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.