Z białej kapusty można przyrządzić przepyszny bigos, kwaśny kapuśniak czy wyborny farsz na pierogi. Także i z młodej kapusty wychodzą smaczne, jednogarnkowe dania. To zdrowe warzywo o kruchych liściach dostępne jest z grubsza od maja do sierpnia. Jest delikatniejsza w smaku od tej dojrzałej odmiany, a dania z jej wykorzystaniem są zdecydowanie łagodniejsze i słodsze. Idealne na wiosnę!
Słodszy smak ugotowanej młodej kapusty świetnie współgra na przykład z dodatkiem kiełbasy i świeżych ziół: koperku i szczypiorku. Młoda kapusta ma znacznie więcej witaminy C niż biała, dojrzała kapusta. Warto wiec jeść jej jak najwięcej!
Przepis na młodą kapustę z kiełbasą
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 4 sztuki kiełbasy śląskiej
- 1 średnia marchewka
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
- 1 łyżeczka kurkumy
- Liść lubczyku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Główkę młodej kapusty dokładnie umyjcie i poszatkujcie.
- Przygotujcie duży garnek. Przełóżcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją zimną wodą.
- Tak przygotowaną kapustę doprowadźcie do wrzenia.
- Następnie dodajcie przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, liść lubczyku, sól oraz pieprz i gotujcie na wolnym ogniu około 5 minut.
- Marchewkę obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie ją do kapusty.
- Dwie cebule obierzcie i pokrójcie w kosteczkę, podsmażcie je na maśle.
- Kiełbasę pokrójcie w cienkie półplasterki i podsmażcie ją na patelni bez tłuszczu lub na malej ilości.
- Podsmażoną cebulę i kiełbasę dodajcie do kapusty i gotujcie razem ok 5 minut.
- Na końcu dodajcie posiekaną zieloną dymkę lub szczypiorek i koperek oraz 100 ml przecieru pomidorowego.
- Kapustę gotujcie na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut i gotowe.
Tak przygotowana kapusta świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub jako smaczny dodatek do golonki lub kotleta schabowego. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: