Z białej kapusty można przyrządzić przepyszny bigos, kwaśny kapuśniak czy wyborny farsz na pierogi. Także i z młodej kapusty wychodzą smaczne, jednogarnkowe dania. To zdrowe warzywo o kruchych liściach dostępne jest z grubsza od maja do sierpnia. Jest delikatniejsza w smaku od tej dojrzałej odmiany, a dania z jej wykorzystaniem są zdecydowanie łagodniejsze i słodsze. Idealne na wiosnę!

Słodszy smak ugotowanej młodej kapusty świetnie współgra na przykład z dodatkiem kiełbasy i świeżych ziół: koperku i szczypiorku. Młoda kapusta ma znacznie więcej witaminy C niż biała, dojrzała kapusta. Warto wiec jeść jej jak najwięcej! 

Przepis na młodą kapustę z kiełbasą

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku 
  • 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Liść lubczyku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Główkę młodej kapusty dokładnie umyjcie i poszatkujcie. 
  2. Przygotujcie duży garnek. Przełóżcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją zimną wodą.
  3. Tak przygotowaną kapustę doprowadźcie do wrzenia. 
  4. Następnie dodajcie przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, liść lubczyku, sól oraz pieprz i gotujcie na wolnym ogniu około 5 minut.
  5. Marchewkę obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie ją do kapusty.
  6. Dwie cebule obierzcie i pokrójcie w kosteczkę, podsmażcie je na maśle. 
  7. Kiełbasę pokrójcie w cienkie półplasterki i podsmażcie ją na patelni bez tłuszczu lub na malej ilości.
  8. Podsmażoną cebulę i kiełbasę dodajcie do kapusty i gotujcie razem ok 5 minut.
  9. Na końcu dodajcie posiekaną zieloną dymkę lub szczypiorek i koperek oraz 100 ml przecieru pomidorowego.
  10. Kapustę gotujcie na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut i gotowe. 

Tak przygotowana kapusta świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub jako smaczny dodatek do golonki lub kotleta schabowego. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 

Zobacz także:

Czytaj także: