Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy. Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12.
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami
Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- Sól
- 1 główka młodej kapusty
- 4 kiełbasy śląskie
- 4 duże i mięsiste pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
- Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie.
- Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto.
- Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka.
- Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą.
- Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje.
- Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty składników na patelni wraz z łyżką masła.
- Doprawcie solą, pieprzem i smażcie jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
I gotowe! Podawajcie kopytka wraz z kapustą z kiełbasą i pomidorami. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: