Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad

Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek.

Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
Zobacz także
Lepienie klusek śląskich

Lepicie kluski śląskie, a one nie chcą się kleić? Wystarczy, że zrobicie jeden trik z ziemniakami

kluski śląskie porady

Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem.
  2. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków.
  3. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę.
  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
  6. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie.
  7. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju i wrzućcie cebulę oraz pieczarki. Podsmażajcie kilka minut, wlejcie pół litra bulionu warzywnego i gotujcie przez 10 minut.
  8. Z 2 łyżek oleju i łyżki mąki zróbcie zasmażkę i wlejcie do sosu. Wymieszajcie.
  9. Gotowe kluski polejcie sosem pieczarkowym. Smacznego.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Kluski śląskie cieszą się ogromną popularnością. Są łatwe do zrobienia, świetnie smakują solo podane po prostu z sosem lub skwarkami. Są doskonałym dodatkiem obiadowym do mięsa.

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...

kluski śląskie wychodzą twarde
Justine27
Newsy
Kluski śląskie znowu wyszły twarde? Prawdopodobnie popełniacie 1 błąd. Zobaczcie jak go uniknąć
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą...