Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek.
Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem.
- Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków.
- Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem.
- Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę.
- W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
- Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie.
- Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju i wrzućcie cebulę oraz pieczarki. Podsmażajcie kilka minut, wlejcie pół litra bulionu warzywnego i gotujcie przez 10 minut.
- Z 2 łyżek oleju i łyżki mąki zróbcie zasmażkę i wlejcie do sosu. Wymieszajcie.
- Gotowe kluski polejcie sosem pieczarkowym. Smacznego.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: