Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przyrządzając potrawy na grilla wykorzystajcie ten prosty przepis na roladki z bakłażana – smakują obłędnie!

Sezon grillowy trwa! Piękna pogoda zachęca do wspólnego grillowania w ogródku lub na działce. Pamiętajcie tylko o tym, że nie wolno grillować na balkonie!

Jednym z bardzo smacznych dań do przygotowania na grillu są proste roladki warzywne z bakłażana. Zrobicie je bez trudu w kilka minut – wykorzystajcie przepis autorstwa Katarzyny J., jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na jarskie dania z grilla

Roladki z bakłażana to tylko jeden z wielu pomysłów na jarskie danie z grilla. Jeżeli jesteście wegetarianami lub będziecie gościć na grillu osoby, które nie jedzą mięsa, na pewno przydadzą wam się te przepisy na smaczne dania z grilla bez grama mięsa:

Zobacz także
Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?

Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!

Przepis na grillowane roladki z bakłażana

Do przygotowania banalnie prostych i smacznych roladek z bakłażana potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki zielonej
  • Pół papryki żółtej
  • Pół cukinii
  • 2 cebule
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie bakłażana i pokrójcie go w podłużne, cienkie plastry. Każdy posypcie solą.
  2. Papryki umyjcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w kostkę.
  3. Umytą cukinię pokrójcie w plastry, a cebulę w ćwiartki.
  4. Teraz na każdy plaster bakłażana połóżcie po kawałku każdej papryki, cebulę oraz cukinię. Posypcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Zawińcie plaster w roladkę i zepnijcie wykałaczką.
  6. Tak przygotowane roladki posmarujcie oliwą i połóżcie na rozgrzanym grillu. Smażcie z każdej strony po 5 minut.

I gotowe! Tak przygotowane roladki z bakłażana będą smakowały zarówno jaroszom, jak i mięsożercom. To danie jest tak pyszne, że nikt mu się nie oprze! Do roladek będzie świetnie pasował domowy sos czosnkowy oraz sos tzatziki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni
Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni

W ciepłe, letnie wieczory nie ma nic lepszego, niż spotkanie przy grillu w gronie najbliższych i przyjaciół. Dobrze jest pamiętać wtedy o zasadach bezpiecznego grillowania , by jedzenie smakołyków z grilla nie skończyło się zatruciem! W Polsce najchętniej na grillu piecze się oczywiście kiełbasę i karkówkę, a czasami warzywa. Warto poznać ciekawe przepisy na dania z grilla, ponieważ można wyczarować na nim przepyszne potrawy! Jedną z nich są kotlety schabowe inaczej – bo smażone na grillu. I to bez panierki! Zanurzcie je na noc w marynacie, a będą smakowały po prostu fantastycznie. Do tego krążki z cukinii i papryki i macie gotowe danie z grilla, które posmakuje każdemu. Wykorzystajcie przepis Gosi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na schabowe z grilla Do przygotowania schabowych na grillu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kotlety schabowe 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Pół łyżeczki octu jabłkowego Pół łyżeczki maggi Pół łyżeczki pieprzu czarnego Szczypta ostrej papryki Cukinia Papryka czerwona Przygotowanie: Do miski wlejcie olej, ocet jabłkowy i maggi. Dodajcie przyprawy: po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, przyprawy do karkówki oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptę ostrej papryki. Dokładnie wymieszajcie. Kotlety schabowe przykryjcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Włóżcie je do pojemnika z marynatą i dokładnie natrzyjcie mięso. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Paprykę i cukinię umyjcie i pokrójcie w krążki. Wyjmijcie kotlety z marynaty i połóżcie je na rozgrzanym grillu. Pieczcie je przez około 5 minut z każdej strony. Warzywa polejcie marynatą z...

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy
Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa , karkówka , szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej. Wegetariański grill Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską . Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom. Bakłażan z serem pleśniowym z grilla Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować! Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym Duży bakłażan Pomidor malinowy Biała cebula Kilka ząbków czosnku Ok. 100 g sera pleśniowego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie Jogurt grecki Przygotowanie bakłażana z grilla Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana....

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
Te roladki wymagają bardzo mało pracy i robi się je błyskawicznie. Do tego fantastycznie smakują!

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Sezon grillowy nareszcie się rozpoczął. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie. Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem. Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej. Szaszłyki na grilla – z czego zrobić? Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny. Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sporej cukinii 1/2 bakłażana Przyprawa do dań z grilla Sól i pieprz do smaku Oliwa lub olej Przygotowanie Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie...