Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami.

Jak zrobić dobry sos czosnkowy?

Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu.

Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej!

Do czego pasuje sos czosnkowy?

Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku. Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus. Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej.

Zobacz także:

Przepis na sos czosnkowy

Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 150 ml śmietany 12% lub 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny lub limonki
  • Świeży szczypiorek lub koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę.
  2. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie.
  3. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co wybraliście), poszatkujcie drobno i dodajcie do sosu.
  4. Doprawcie sos solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Tak przygotowany sos będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań – zwłaszcza tych z grilla!

Czytaj także: