Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Wikipedia commons
Newsy

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. J

eżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są proporcje składników na kluski śląskie?

Żelazna zasada przy robieniu ciasta na kluski śląskie mówi o wyjęciu jednej czwartej ugotowanych ziemniaków i wsypaniu do masy takiej samej ilości mąki ziemniaczanej. Wielu jednak nie chce bawić się w matematyczne równania i wolałoby przeczytać prosty przepis, który jasno poda ilość ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Podajemy więc poniżej zbliżoną do ideału proporcję. Pamiętajcie jednak, że ziemniak ziemniakowi nie równy. Poniższe proporcje dotyczą przeciętnych ziemniaków - a więc tych ani za bardzo mączystych, ani szczególnie wodnistych. Miejcie to na uwadze przyrządzając masę na kluski.

Zobacz także
Jak gotować kluski śląskie żeby były idealnie gładkie?

Jak gotować kluski śląskie, żeby były idealnie gładkie? Pamiętajcie o 3 zasadach

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Przepis na kluski śląskie

Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 280 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo (przydatne jeżeli przygotowujecie kluski z wcześniej gotowanych ziemniaków)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie wykorzystać je do zrobienia klusek.
  2. Startymi i ugotowanymi ziemniakami wyłóżcie dno garnka. Podzielcie masę na 4 części i odłóżcie jedną ćwiartkę na resztę ziemniaków. W puste miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną, dodajcie sól i jajko. Dokładnie wyróbcie ciasto.
  3. Ciasto podzielcie na kilka części i z każdej z nich uformujcie wałeczek szeroki na ok. 3 centymetry. Potnijcie wałeczki na kawałki i z każdego z nich formujcie kulki.
  4. W każdej kulce palcami zróbcie dziurkę, a najlepiej wykorzystajcie do tego trzonek drewnianej łyżki – wtedy kształt wychodzi idealny!
  5. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez góra 2 minuty od wypłynięcia. Jeśli zrobiliście za dużo kluseczek, możecie je zamrozić na później. Smacznego!
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Wikipedia Commons
Newsy
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach. Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki...

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podzielcie ciasto na 4 części i zróbcie 1 rzecz
Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. Ich przyrządzenie to istny banał.

W większości regionów Polski serwuje się je głównie jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie być naprawdę pożywnym i smacznym obiadem. Kluski śląskie to genialne danie, które możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Jednak nawet receptura na tak proste danie, jak kluski śląskie skrywa pewien sekret. Okazuje się, że aby wyszły idealne, musicie zachować odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku chodzi głównie o skrobię i ziemniaki – na każde 4 części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kilogram ziemniaków  Ok. 160 gramów mąki ziemniaczanej (dodatek skrobi może być nieznacznie inny) 1 żółtko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence i odparujcie ziemniaki. Zanim wystygną, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w głębszym talerzu. Całość wyrównajcie. Tak przygotowane ziemniaki podzielcie na 4 równe części (wystarczy, że przejedziecie po nich nożem wzdłuż i wszerz). Wyjmijcie z talerza jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z masą ziemniaczaną). Jeśli w przepisie jest jej za mało lub za dużo zmieńcie proporcje. Bowiem najważniejsze jest zachowanie stosunku 1:4, a nie gramatura. Pamiętajcie, że ziemniaki różnią się między sobą i po ugotowaniu jednych może być więcej, innych mniej. Następnie dodajcie do masy wcześniej wyjęte ziemniaki oraz żółtko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a...

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...

Lepienie klusek śląskich
Adobe Stock
Newsy
Lepicie kluski śląskie, a one nie chcą się kleić? Wystarczy, że zrobicie jeden trik z ziemniakami
Wasze kluski śląskie od teraz już zawsze będą klejące i idealne! Zapomnijcie o suchej masie.

Kluski śląskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Potrawa te jest szczególnie popularna oczywiście na Śląsku, gdzie kluski przygotowywane są w niektórych domach nawet częściej niż klasyczne gotowane ziemniaki. Potrawa ta jest wpisana nawet na „Listę produktów tradycyjnych” w województwie śląskim i opolskim. Kluski śląskie nazywa się też czasem kluskami białymi lub guminowymi. Kluski śląskie przygotowuje się z gotowanych ziemniaków i mąki połączonych w odpowiednich proporcjach. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd dzięki dziurce w środku. Ma się w niej zatrzymywać sos, bardzo częsty dodatek do klusek śląskich. Proporcje ziemniaków do mąki w kluskach śląskich Kluski śląskie to nie jest trudne danie. Najważniejszym elementem ich przygotowania jest połączenie ziemniaków i mąki w odpowiednich proporcjach. Ziemniaki powinny być zmieszane z mąką ziemniaczaną w stosunku 4:1. Na każdy kilogram ziemniaków potrzebujecie więc 0,25 kg mąki ziemniaczanej.  Co zrobić, gdy kluski ziemniaczane nie chcą się kleić? Częsty problem przy przygotowaniu klusek śląskich, który zdarza się nawet dobrze wprawionym kucharzom. Kluski śląskie, które nie chcą się kleić. Może zależeć to od rodzaju ziemniaków dobranych do przygotowania tego dania. Jeśli przytrafi się wam taka sytuacja, możecie łatwo uratować danie. Skorzystajcie z poniższych wskazówek. Temperatura ziemniaków do klusek śląskich Masa do formowania klusek śląskich powinna być jeszcze ciepła. Najlepiej jest więc wykorzystać ziemniaki świeżo ugotowane. Kluski, które będziecie robić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, też wyjdą, ale nie będą tak klejące, jeśli zrobicie je z zimnych ziemniaków. Możecie wtedy podgrzać lekko ziemniaki np. w kąpieli wodnej....