kluski śląskie przepis
Ania321 / gotujmy.pl
Newsy

Przepis na cudownie miękkie kluski śląskie. Dodaj do nich tylko tych ziemniaków

Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. Jeżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kluski śląskie

Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 280 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach prosto do sporego garnka. Ciekawostka – całkiem dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie wykorzystać je do zrobienia klusek.
  2. Startymi i ugotowanymi ziemniakami wyłóżcie dno garnka. Podzielcie masę na 4 części i odłóżcie jedną ćwiartkę na resztę ziemniaków. W puste miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną, dodajcie sól i jajko. Dokładnie wyróbcie ciasto.
  3. Ciasto podzielcie na kilka części i z każdej z nich uformujcie wałeczek szeroki na ok. 3 centymetry. Potnijcie wałeczki na kawałki i z każdego z nich formujcie kulki.
  4. W każdej kulce palcami zróbcie dziurkę, a najlepiej wykorzystajcie do tego trzonek drewnianej łyżki – wtedy kształt wychodzi idealny!
  5. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez góra 2 minuty od wypłynięcia. Jeśli zrobiliście za dużo kluseczek, możecie je zamrozić na później. Smacznego!
Komentarze
Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy Koniec z porwanym ciastem na naleśniki. Dzięki temu trikowi wyjdą idealne i to bez miksera
Często rozpada wam się ciasto na naleśniki? Poznajcie nasze wskazówki, a następnym razem na pewno naleśniki wam wyjdą!
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Naleśniki to bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie, które doskonale się sprawdza o każdej porze dnia. Niektórzy lubią zjeść słodkie naleśniki na śniadanie, obiad czy kolację. Inni preferują bardziej wytrawną wersję z mięsem i warzywami. Najważniejsze jednak jest ciasto na naleśniki – to od niego zależy, czy potrawa w ogóle wyjdzie! Jeśli waszą zmorą jest rozpadające się w trakcie smażenia ciasto, koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł w którym wyjaśniamy co robić, by naleśniki zawsze wychodziły. Idealne ciasto na naleśniki Lista składników na naleśniki jest krótka i prosta. Potrzebne są jajka, mąka, mleko i sól. Ta podstawowa lista pozwoli przygotować smaczne ciasto do smażenia. Czasami jednak rozpada się ono na patelni i naleśniki są do wyrzucenia. Jak temu zaradzić? Mąka - najważniejszym składnikiem, który odpowiada za to czy ciasto jest zwarte jest mąka. Jeśli użyjecie jej za mało, to naleśniki będą bardzo cienkie i mogą się rozpadać. Z kolei gdy wsypiecie za dużo mąki, to wyjdą wam bardzo grube placki. Jajka – nie żałujcie jajek! Zwykle autorzy przepisów na naleśniki zalecają użycie tylko jednego dużego jajka lub dwóch małych. Jednak im więcej jajek, tym bardziej ciasto będzie chrupiące. Proszek do pieczenia – jeśli boicie się, że mimo waszych wysiłków i starań ciasto znów się rozpadnie, dodajcie do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Spulchni naleśniki i sprawi, że będą bardziej zwarte. Naleśniki bez miksera Większość osób przygotowuje naleśniki mieszając ciasto mikserem – to gwarantuje, że nie pozostaną w nim grudki mąki i naleśniki będą się dobrze smażyć. Co w przypadku, gdy nie macie miksera? Nic straconego! Potrzebna wam będzie jedynie rózga kuchenna (trzepaczka). Wystarczy do...

Przeczytaj
rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania mięsa! Pierwsza...

Przeczytaj