
Przepis na cudownie miękkie kluski śląskie. Dodaj do nich tylko tych ziemniaków
Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. Jeżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować!
Przepis na kluski śląskie
Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 280 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach prosto do sporego garnka. Ciekawostka – całkiem dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie wykorzystać je do zrobienia klusek.
- Startymi i ugotowanymi ziemniakami wyłóżcie dno garnka. Podzielcie masę na 4 części i odłóżcie jedną ćwiartkę na resztę ziemniaków. W puste miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną, dodajcie sól i jajko. Dokładnie wyróbcie ciasto.
- Ciasto podzielcie na kilka części i z każdej z nich uformujcie wałeczek szeroki na ok. 3 centymetry. Potnijcie wałeczki na kawałki i z każdego z nich formujcie kulki.
- W każdej kulce palcami zróbcie dziurkę, a najlepiej wykorzystajcie do tego trzonek drewnianej łyżki – wtedy kształt wychodzi idealny!
- Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez góra 2 minuty od wypłynięcia. Jeśli zrobiliście za dużo kluseczek, możecie je zamrozić na później. Smacznego!