Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?

 

Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku.

Przepis na parówki w cieście francuskim

Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu)
  • 6 parówek
  • 1 opakowanie pleśniowego sera
  • Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm.
  2. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami.
  3. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę.
  4. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarujcie je oliwą, posypcie dodatkowo ziołami i pieprzem, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

I gotowe! Parówki w cieście będą świetnie smakowały z dodatkiem musztardy, ketchupu, salsy lub sosu czosnkowego.