Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Pixabay/Pixabay
Newsy

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?

Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów mleka. Ale co powiecie na mleko z ziemniaków?

Mleko krowie, migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe. W polskich sklepach znajdziemy prawdziwe bogactwo różnych rodzajów mleka. Ale czy słyszeliście kiedyś o mleku z ziemniaków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje takie mleko i do czego może być wykorzystane?

Szwedzka firma Veg of Lund stworzyła nową markę o nazwie Dug, w ramach której powstało pierwsze na świecie mleko z ziemniaków. Produkt póki co dostępny jest tylko w internecie.

Autorzy pomysłu zapewniają, że Dug pieni się w podobny sposób, jak klasyczne mleko, więc z powodzeniem nada się do przygotowania latte. W odróżnieniu od roślinnych mlek, takich jak mleko migdałowe czy owsiane, jest ono o wiele bardziej ekologiczne i ma przyjemny, delikatny smak.

Mleko Dug dostępne jest w trzech wersjach:

  • Original
  • Barista
  • i w wersji niesłodzonej Unsweetened

Jeżeli chcecie kupić takie mleko, możecie je dostać m.in. na Amazonie i w serwisie Navesu. Na oficjalnej stronie producenta karton mleka z ziemniaków kosztuje w przeliczeniu na polskie złote 11 zł. Za sześć kartonów o pojemności 1 litra trzeba zapłacić ok. 67 zł.

Jak powstało mleko z ziemniaków?

Do stworzenia mleka, oczywiście poza ziemniakami, użyto m.in. błonnika z cykorii, oleju rzepakowego i białka grochu. W składzie mleka znajdziemy też witaminy (D, ryboflawinę, B12, kwas foliowy) i naturalne aromaty. Jak zapewniają producenci, nie ma w nim ani grama soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych.

Stworzenie takiego mleka jest bardziej przyjazne dla środowiska niż wyprodukowanie innych rodzajów mleka na bazie roślin. Dlaczego? Otóż dlatego, że potrzeba do niego choćby dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owsa i aż 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mleka z migdałów.

Firma twierdzi, że ślad węglowy produktu jest aż o 75 proc. niższy niż w przypadku klasycznego mleka.

Z kartonu czy z butelki? Wiecie, które mleko jest zdrowsze?

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Materiały promocyjne Veg of Lund

Źródło: portalspozywczy.pl

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy
7+5 gratis - ale śpieszcie się, bo taka promocja nie potrwa długo
Nowa oferta Lidla to nie lada gratka dla wszystkich łowców promocji. Sklep przecenił mnóstwo produktów, niektóre nawet o 99 proc.!

Mega rabaty w Lidlu W Lidlu, tylko do środy, kupisz najpotrzebniejsze produkty w mega niskich cenach. Największy szok cenowy dotyczy mleka . Jeśli więc w twojej rodzinie wypija się go więcej niż litr dziennie ta oferta z pewnością cię zainteresuje! Bowiem kupując 7 kartonów tego produktu kolejne 5 dostaniesz gratis. W przeliczeniu oznacza to, że za każdy litr mleka zapłacisz tylko 1,74, czyli aż 41 proc. mniej niż zwykle! Na tym jednak nie koniec. W wielopakach zawsze taniej Wielopaki opłacą się również w przypadku kawy rozpuszczalnej marki Green. Kupując dwa opakowania tego produktu za każdy zapłacisz tylko 9,99, czyli aż 66 proc. taniej!  Kupując wielopaki możesz oszczędzić także na mięsie mielonym z indyka. To idealnie nada się na przykład do przyrządzenia pulpecików w sosie koperkowym. Ten lekki i smaczny obiad z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jeśli więc chcesz zaskoczyć rodzinę nie ma na co czekać. Kupując dwa opakowania tego mięsa za każde 500 gramów zapłacisz tylko 4,79. Jeśli o drobiu mowa to w przecenie znalazły się również paski z piersi polskiego kurczaka . Na tym przysmaku zaoszczędzisz aż… 50 proc.! Kupując dwa opakowania po 400 gramów, za każde zapłacisz 5,99. Na tym jednak nie koniec. Lidl nie zapomina też o fanach nabiału . W tej kategorii przeceniono ponad 10 produktów. Oczywiście najbardziej opłacają się wielopaki, wśród których można znaleźć między innymi ser carski i ser pleśniowy w plastrach, jogurt grecki, serek wiejski, serek homogenizowany, mascarpone oraz mleko bez laktozy. Produkty idealne na świąteczny stół Dla tych, którzy kochają pierogi , ale niekoniecznie mają czas na ich przyrządzanie, również jest dobra wiadomość. Lidl przecenił wszystkie tego typu produkty marki chef select. Bez względu na to,...

Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy
Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

orzechy
Pixabay
Zdrowie
Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...