Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Pixabay/Pixabay
Newsy

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?

Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów mleka. Ale co powiecie na mleko z ziemniaków?

Mleko krowie, migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe. W polskich sklepach znajdziemy prawdziwe bogactwo różnych rodzajów mleka. Ale czy słyszeliście kiedyś o mleku z ziemniaków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje takie mleko i do czego może być wykorzystane?

Szwedzka firma Veg of Lund stworzyła nową markę o nazwie Dug, w ramach której powstało pierwsze na świecie mleko z ziemniaków. Produkt póki co dostępny jest tylko w internecie.

Autorzy pomysłu zapewniają, że Dug pieni się w podobny sposób, jak klasyczne mleko, więc z powodzeniem nada się do przygotowania latte. W odróżnieniu od roślinnych mlek, takich jak mleko migdałowe czy owsiane, jest ono o wiele bardziej ekologiczne i ma przyjemny, delikatny smak.

Mleko Dug dostępne jest w trzech wersjach:

  • Original
  • Barista
  • i w wersji niesłodzonej Unsweetened

Jeżeli chcecie kupić takie mleko, możecie je dostać m.in. na Amazonie i w serwisie Navesu. Na oficjalnej stronie producenta karton mleka z ziemniaków kosztuje w przeliczeniu na polskie złote 11 zł. Za sześć kartonów o pojemności 1 litra trzeba zapłacić ok. 67 zł.

Zobacz także
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

sok z imbiru przepis

Błyskawicznie spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!

Jak powstało mleko z ziemniaków?

Do stworzenia mleka, oczywiście poza ziemniakami, użyto m.in. błonnika z cykorii, oleju rzepakowego i białka grochu. W składzie mleka znajdziemy też witaminy (D, ryboflawinę, B12, kwas foliowy) i naturalne aromaty. Jak zapewniają producenci, nie ma w nim ani grama soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych.

Stworzenie takiego mleka jest bardziej przyjazne dla środowiska niż wyprodukowanie innych rodzajów mleka na bazie roślin. Dlaczego? Otóż dlatego, że potrzeba do niego choćby dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owsa i aż 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mleka z migdałów.

Firma twierdzi, że ślad węglowy produktu jest aż o 75 proc. niższy niż w przypadku klasycznego mleka.

Z kartonu czy z butelki? Wiecie, które mleko jest zdrowsze?

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Materiały promocyjne Veg of Lund

Źródło: portalspozywczy.pl

Mleko
Pixabay/Pezibear
Newsy
Nalewacie w ten sposób mleko z kartonu? To błąd. Prawidłowa metoda jest zupełnie inna
Zdarza wam się rozlać mleko na pół blatu? Jesteśmy przekonani, że nalewacie je w niewłaściwy sposób.

Mleko towarzyszy wielu osobom  już od rana. Na mleku robicie maślanki, mleko z płatkami podajecie swoim pociechom i mleko wlewacie do ulubionej, parzonej o świcie kawy. Mleko jako ważny element diety Choć spożywa się je w różnych postaciach, stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia. W sklepach, które znacie, na pewno jego wybór jest ogromny. Od pełnotłustych, po roślinne i bez laktozy. Możecie dzięki temu wybrać takie, które odpowiada wam najbardziej.  Coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które zastępują tradycyjne mleko. Często w polskich kuchniach można znaleźć napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, a także jaglane. Jeśli zależy wam na zrobieniu napoju roślinnego w domu , nic prostszego! Przydadzą się wam: soja kokos kasza jaglana migdały sezam ryż Czy mleko krowie jest zdrowe? Wiele osób niestety nie może pić mleka. Jego zła sława wynika z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak nie należycie do grupy, która nie ma problemów z nietolerancją laktozy, to możecie po nie sięgać bez najmniejszych obaw. To produkt bogaty w wapń, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała . Najlepiej przyswajalny jest właśnie z mleka. Szczególne znaczenie ma mleko dla dzieci w okresie rozwojowym. Dzięki niemu kości mogą rosnąć w prawidłowy sposób. Osobom starszym mleko pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków w kościach, czyli m.in. groźnej osteoporozie. Warto docenić dodatkowo pozytywny wpływ mleka na urodę. Zawarte w nim witaminy A, B oraz E spowalniają procesy starzenia się skóry. Przy regularnym piciu mleka skóra będzie widocznie wygładzona i rozświetlona. Mleko podgrzane do niskiej temperatury zachowuje wszystkie...

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Jak picie mleka wpływa na zdrowie?
Adobe Stock
Newsy
Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć
Ten niesamowity napój towarzyszy wam od chwili narodzin. Mowa tu oczywiście o mleku, które bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Bez względu na to czy macie 15 czy 50 lat - powinniście spożywać je regularnie.

Mleko to bardzo ważny składnik wielu przepysznych produktów – jogurtów, kefirów, serów, twarogów, lodów, a nawet masła. Dzięki niemu możecie przyrządzić przepyszne naleśniki, ciasta, koktajle, kremy, a nawet sosy. Na co dzień z pewnością dodajecie je również do płatków śniadaniowych, kawy, a nawet herbaty. W końcu jest przepyszne.  Rodzaje mleka Z roku na rok coraz bardziej popularne stają się mleka roślinne – owsiane, migdałowe, kokosowe. Spożywają je przede wszystkim osoby będące na diecie wegańskiej, ale również ci, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Oczywiście, istnieją również mleka zwierzęce - kozie, owcze, bawole. Mimo to, Polacy wciąż najchętniej sięgają po to od krowy. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa je w ilości aż 226 litrów rocznie! Cenne wartości odżywcze mleka Mleko ssaków to niesamowicie cenne źródło wielu wartości odżywczych. Znajduje się w nim nie tylko mnóstwo wapnia i magnezu, ale również ogrom fosforu, potasu, sody, cynku czy selenu. Nie można również zapomnieć o szerokiej gamie witamin – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz B12. Dietetycy zachęcają do picia co najmniej jednej szklanki mleka dziennie. Taka praktyka nie tylko minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów z sercem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza, żołądka czy piersi. Ponadto, zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy. Spożywanie mleka w dzieciństwie zmniejsza także ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że wypijanie jednej szklanki tego napoju przed snem, może zdziałać o wiele więcej niż wam się wydaje. Jedna kobieta schudła w ten sposób 1,5 kilograma. Historia kobiety, która schudła 1,5 kg dzięki mleku Pochodząca z Indii Shreya...

Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
AdobeStock
Newsy
Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
Osoby preferujące czarną kawę są raczej w mniejszości. Większość ludzi zabiela ją mlekiem, śmietanką albo napojami roślinnymi. Ale nie wszystkie te dodatki są zdrowe!

Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem? Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy? Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii. Co kryje się w śmietance do kawy Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach: Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się. Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia. Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności. Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze. Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika....