Mleko krowie, migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe. W polskich sklepach znajdziemy prawdziwe bogactwo różnych rodzajów mleka. Ale czy słyszeliście kiedyś o mleku z ziemniaków?

Jak smakuje takie mleko i do czego może być wykorzystane?

Szwedzka firma Veg of Lund stworzyła nową markę o nazwie Dug, w ramach której powstało pierwsze na świecie mleko z ziemniaków. Produkt póki co dostępny jest tylko w internecie.

Autorzy pomysłu zapewniają, że Dug pieni się w podobny sposób, jak klasyczne mleko, więc z powodzeniem nada się do przygotowania latte. W odróżnieniu od roślinnych mlek, takich jak mleko migdałowe czy owsiane, jest ono o wiele bardziej ekologiczne i ma przyjemny, delikatny smak.

Mleko Dug dostępne jest w trzech wersjach:

Zobacz także:

  • Original
  • Barista
  • i w wersji niesłodzonej Unsweetened

Jeżeli chcecie kupić takie mleko, możecie je dostać m.in. na Amazonie i w serwisie Navesu. Na oficjalnej stronie producenta karton mleka z ziemniaków kosztuje w przeliczeniu na polskie złote 11 zł. Za sześć kartonów o pojemności 1 litra trzeba zapłacić ok. 67 zł.

Jak powstało mleko z ziemniaków?

Do stworzenia mleka, oczywiście poza ziemniakami, użyto m.in. błonnika z cykorii, oleju rzepakowego i białka grochu. W składzie mleka znajdziemy też witaminy (D, ryboflawinę, B12, kwas foliowy) i naturalne aromaty. Jak zapewniają producenci, nie ma w nim ani grama soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych.

Stworzenie takiego mleka jest bardziej przyjazne dla środowiska niż wyprodukowanie innych rodzajów mleka na bazie roślin. Dlaczego? Otóż dlatego, że potrzeba do niego choćby dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owsa i aż 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mleka z migdałów.

Firma twierdzi, że ślad węglowy produktu jest aż o 75 proc. niższy niż w przypadku klasycznego mleka.

Z kartonu czy z butelki? Wiecie, które mleko jest zdrowsze?

Źródło: portalspozywczy.pl