W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo.
Wielkanocna galaretka z jajkami
Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości.
Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Udko kurczaka
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- Marchewka
- 2 ogórki konserwowe
- 2 jajka
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżka octu balsamicznego
- Cukier
- Sól
- Pieprz
- 10 g żelatyny
Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem
- Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo.
- Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca.
- Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki.
- Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę.
- Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.
- Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety.
- Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek.
- Zalejcie warstwę warzyw galaretą.
- Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces.
- Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie pozostałą galaretą.
- Wstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Tak przygotowane galaretki wielkanocne mają bardzo ciekawy, różowy kolor, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Są też przepyszne i wyraziste dzięki octowi balsamicznemu wykorzystanemu w przepisie.